“Lokalni vampir” otvara festival u Herceg Novom

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Biljana Srbljanović, Jordan Plevneš i Vladimir Perović.
76 pregleda 0 komentar(a)
Branko Baletić, Foto: Arhiva Vijesti
Branko Baletić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.07.2011. 14:45h

Herceg Novi, počeće prvog avgusta projekcijom filma “Lokalni vampir” Branka Baletića, na Kanli kuli.

Ovo je 25. Filmski festival koji se održava u Herceg Novom, a o njemu je više govoreno na konferenciji za novinare u podgoričkom PR Centru.

Pored Baletićevog filma, ove godine će publika biti u prilici da vidi još dva filma u crnogorskoj produkciji “Mali ljubavni bog” Željka Sošića i “Posljednje poglavlje” Nemanje Bečanovića.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Biljana Srbljanović, Jordan Plevneš i Vladimir Perović. O festivalu su govorili Dragica Milić, pomoćnik ministra kulture, Dejan Mandić, gradonačelnik Herceg Novog, Zoran Živković, poslovni direktor Festivala i Srdan Golubović, umjetnički direktor i selektor festivala.

Dragica Milić je istakla da je Montenegro film festival proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Cren Gore, jer je produkcijom i organizacijom, osobenim i prepoznatljivim sadržajima zaslužio taj status.

" Naša namjera je da kroz ovakve oblike kulturno-umjetničkog stvaralaštva obezbijedimo afirmaciju i prezentaciju Crne Gore i crnogorske kulture u širem kontekstu. Hercegnovski filmski festival sada ima novu upravljačku strukturu, ima novi umjetnički koncept, raspolaže izuzetno značajnim infrastrukturnim potencijalima za realizaciju i proširio je svoje umjetničke sadržaje" kazala je Milić.

Spektakl Gorana Bregovića

Dejan Mandić je istakao da će narednih dana Hercegnovski filmski festival obilježiti i učiniti prepoznatljivim ne samo Crnu Goru, već i region.

" Festival nije samo puko prikazivanje filmova na Kanli kuli, već će čitav grad živjeti na jedan festivalski način" kazao je Mandić, i dodao da će u međuvremenu biti muzički spektakl, a to je koncert Gorana Bregovića.

Poslovni direktor festivala Zoran Živković je istakao da će po novoj programskoj koncepciji biti prikazano u okviru šest programskih cjelina, preko 80 filmova, što festivalu daje evropsku dimenziju i čime Herceg Novi postaje prepoznatljiv na filmskoj mapi u regionu.

" Osim Kanli kule gdje će na programu biti takmičarski filmovi, publika će biti u prilici da gleda projekcije na tvrđavi Forte mare, u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta, u Ljetnjoj bašti Dvorane Park, na terasi Gradske kafane... S obzirom da će ove godine biti prikazana tri crnogorska filma u okviru festivala, držim da snimanje filma u Crnoj Gori više neće biti na nivou incidenta, već pitanje jedne promišljene kulturne strategije" rekao je Živković.

Umjetnički direktor i selektor festivala, poznati reditelj Srdan Golubović je objasnio da je nova ideja bila napraviti relevantan međunarodni festival i da je za posljednje tri godine ova vrsta tranzicije zaživjela.

" Mislim da je i publika i javnost već veoma dobro upoznata sa novim konceptom festivala, a sa druge strane ovaj koncept ipak veoma poštuje tradiciju festivala od vremena kada ga je postavio Milan Žmukić.

" Mi u takmičarskom programu prikazujemo filmove sa prostora Balkana i Mediterana, naravno dajući najveći naglasak na kulturni prostor kojem Crna Gora pripada, a to je prostor bivše Jugoslavije.

Tako su u glavnom programu više od polovine zastupljeni filmovi iz bivše Jugoslavije, a drugi dio sa prostora Mediterana.

Takmičarski program nije samo prikaz najboljih filmova iz tih zemalja već program koji pored kvaliteta mora da ima eksluzivitet. To su novi filmovi uglavnom, autora kojima znači da se takmiče u Herceg Novom, što festivalu daje takmičarski karakter" rekao je Golubović.

On je naglasio da je prateći program takođe kvalitetan, i istakao selekcije dokumentarnog filma, dječiji program i filmove studenata akademija za film.

U programu domaći i svjetski hitovi

U glavnoj selekciji Montenegro film festivala su filmovi “Lokalni vampir” Branko Baletić (Crna Gora), “Ostrvo” (Bugarska, Švedska) Kamen Kalev, “Mali ljubavni bog” (Crna Gora, Makedonija, Slovenija) Željko Sošić, “Cirkus Kolumbija” (Bosna i Hercegovina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Srbija) Danis Tanović, “Pank nije mrtav” (Makedonija) Vladimir Blaževski, “Neprijatelj” (Srbija, RS/BiH, MAđarska, Hrvatska) Dejan Zečević, “Vila” (Belgija, Francuska) Fiona Gordon, Bruno Romi, Dominik Abel, “Majka asfalta” (Hrvatska) Dalibor Matanić, “Kako su me ukrali Nemci” (Srbija) Miloš Radivojević, “Ako zrno ne umre” (Srbija) Siniša Dragin, “Posljednje poglavlje” (Crna Gora), Nemanja Bečanović, “Montevideo, Bog te video” (Srbija) Dragan Bjelogrlić, “Imamo Papu” (Italija, Francuska) Nani Moreti, “Naš veliki očaj” (Turska, Njemačka, Holandija) Sejfi Teoman.

U okviru Ciklusa azijskog filmabiće prikazani “Detektiv Di i misterija fantomskog plamena“ Hark Tsui, “Pepeo vremena” Vong Kar Vai, “Tri extrema” Fruit Čan, Takashi Mike, Čan-vuk Park, “Kletva” Takashi Šimizu i drugi.

Na tvrđavi Forte Mare biće prikazani aktuelni evropski hitovi “Le Havre” Aki Kaurismaki, “Melanholija” Lars fon Tir, “Elena” Andrej Zvjagincev, kasnki pobjednik “Bilo jednom u Anadoliji” Nuri Bilge Cejlan i ostali.

Studentskim filmovima će se predstaviti studenti Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda, Akademije umetnosti iz Beograda i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

U okviru selekcije dokumentarnog filmu, čiji je selektor Vladimir Perović, biće prikiazano oko 30 filmova.

Među njima “Duvan djevojka” Biljane Garvanlijeve, “Fali more, drž se kraja” Ivana Marinovića, “Nedovršene priče” Rolanda Floresa i Viktora Forniesa i drugi.

Bonus video: