Šariću i Lončaru privremeno oduzeta imovina

Višem sudu u Bijelom Polju zahtjev za privremeno oduzimanje imovine Duška Šarića i Jovice Lončara podnijelo je Tužilaštvo.
162 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 18:33h

Predsjednik Vijeća Višeg suda u Bijelom Polju Šefkija Đešević donio je danas odluku o privremenom oduzimanju imovine optuženima Dušku Šariću i Jovici Lončaru, kojima se sudi za krijumčarenje droge, odnosno pranje novca.

Višem sudu u Bijelom Polju zahtjev za privremeno oduzimanje imovine Duška Šarića i Jovice Lončara podnijelo je Tužilaštvo.

TV Vijesti, Boban Obradović

U zahtjevu je nabrojano 99 radnih mašina (buldožeri, bageri, utovarivači...), dvije fabrike za beton, šest automobila, dva motocikla, dva autobusa, zemljište, poslovna zgrada u kojoj je diskoteka "Municipium" i noćni klub "4 sobe", benzinska pumpa "Mat petrol", stanovi i zgrade, kao i 29.424 akcije lista "Pobjeda"...

Biljana Čović, portparolka Višeg suda u Bijelom Polju kazala je TV Vijesti da privremeno oduzimanje imovine može da traje najduže dok vanpretresno vijeće ne donese odluku o zahtjevu državnog tužilaštva za trajno oduzimanje imovine, a protiv tog rješenja dozvoljena je žalba u roku od tri dana. O odluci će odlučiti vapretresno vijeće nakon održanog ročišta.

Za advokate odbrane ova odluka je nezakonita. Ponavljaju da nijedan sud u Crnoj Gori nije nadležan da postupa prema ovom zahtjevu specijalnog tužilaštva, pa je zahtjev trebalo da bude odbačen. Kako kažu, sud nije imao u vidu imovinsko pravo koje ima američka firma Mateniku u vlasničkoj strukturi preduzeća "Mat kompani" i “Tera Ing”.

"Ovako donijeta odluka donijeta je od stane suda koji je apsolutno nenadležan, a na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija protiv transancionalnog kriminala i Konvencija Savjeta Evrope o pranju, traženju, zapljeni i oduzimanju prihoda stečenih kriminalom. Ovakvo rješenje je nadalje neizvršivo jer se odlukom suda u Bijelom Polju ne mogu ograničiti prava koja suvlasnici Matenika imaju u tom pravnom licu, niti su odlukom suda u Bijelo Polju ograničena njihova vlasnička, odnosno upravljačka prava", kazala je TV Vijesti Zorica Đukanović, advokat odbrane.

Odluka o oduzimanju imovine Šariću i Lončaru je prva take vrste u crnogorskoj sudskoj praksi.

Brat optuženog Duška Šarića, Darko Šarić, protiv kojeg je srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu za šverc droge, već je u Srbiji ostao bez imovine koja je otišla na doboš, ili je zamrznuta.

Galerija

Bonus video: