Milan Bulatović izlaže u Kolašinu: Dođi, pogledaj me

Cjelokupno stvaralaštvo Milana Bulatovića nastalo je iz dosluha umjetnika sa prirodom piše istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 13:40h

Izložba slika “Dođi, pogledaj me” slikara Milana Bulatovića Bulata trajaće do petog avgusta u Centru za kulturu u Kolašinu.

Bulatović se slikarstvom bavi preko 40 godina, a izlagao je u zemlji i inostranstvu na 17 samostalnih i velikom broju kolektivnih izložbi

“Zašto baš ova tema, ova potpuno nabujala gomila koja je nabubrela snagom i silinom pokušava da iskoči sa platna, osvoji, otme, zaposjedne nas cijele. Ova zemlja crvenica, koja baš kao i na platnu plamti svojom silinom, hranila je mitska bića svojim tkivom svojom sirovom snagom i vrelinom koja postoji u suštini i sirovoj snazi pokreta.

Mitska bića i narodna predanja nisu ništa drugo nego snaga jednog naroda njegov odgovor i govor, njegova slabost i snaga. Na ovim prostorima zemlja je bila blagoslovena onoliko koliko je životinja hranila, ali njena bezvodnost i škrtost i surovost davala je obilato nešto što nije bilo vidljivo neukom oku.

Baš tu životnost ovih krajeva, tu silinu njene napijene duše isprepletanost i snagu vidimo ovdje u slikama koje šapuću i viču svojim iskonskim jezikom ,,Ovdje sam, pogledaj me,“ napisala je Vesna Bulatović u katalogu koji prati izložbu.

Cjelokupno stvaralaštvo Milana Bulatovića nastalo je iz dosluha umjetnika sa prirodom piše istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Ona smatra da je Bulatović „uvijek emotivno otvoren prema predjelu kao inspiraciji, pa se naslikani pejzaži dodirujući dušu, kolorišu njenim tajnama.

Slika je refleksija duhovnog stanja. Slikar je svoje "rajske predjele" otkrio pod jarkim crnogorskim suncem“ napisala je Duletić.

Bonus video: