Prvo Bijenale mladih umjetnika

Nova umjetnička manifestacija u Podgorici, a jedina takva u regionu, biće otvorena izložbom radova osam mladih stvaralaca
385 pregleda 0 komentar(a)
bijenale mladih umjetnika pres, Foto: Savo Prelević
bijenale mladih umjetnika pres, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2018. 08:12h

Nova umjetnička manifestacija - Bijenale mladih umjetnika i umjetnica biće otvoreno izložbom “Art - Ex Yu” 5. decembra u Podgorici, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Direktor Centra savremene umjetnosti (CSU) Crne Gore Nenad Šoškić je istakao da je u pitanju prva manifestacija ovakvog karaktera u Crnoj Gori, a trenutno i jedina na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Bijenale će jedne godine biti Bijenale crnogorske umjetnosti namijenjeno crnogorskim mladim stvaraocima, a svake druge godine će biti evropskog karaktera.

Selektor Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada, otkrio je imena osam umjetnika koji će izložiti svoja djela na izložbi “Art Ex Yu” koja će biti izložena od 5. decembra do 28. februara u Dvorcu Petrovića u Podgorici. Predstaviće se: Nela Hasanbegović iz Bosne i Hercegovine, iz Crne Gore Petar Delijević i Zdravko Beli Delibašić, Boris Sekulić iz Hrvatske, sa Kosova Jeton Muja, iz Makedonije Nikola Radulović, iz Slovenije Tina Dobrajić i iz Srbije Nemanja Nikolić.

Ideja za ovakvu manifestaciju, istakao je Šoškić, je situacija likovne umjetnosti u našoj zemlji.

“Situacija u kojoj se likovna i vizuelna umjetnost nalazi danas u Crnoj Gori i regionu bila je pokretač ove manifestacije. Imperativno je bilo da CSU pomogne mladim stvaraocima, na neki način pokaže da vodi brigu o njima i pruži pomoć kroz ovakav vid manifestacije gdje bismo podijelili nagrade koje će im omogućiti da ulože trud u svoj dalji rad. Drugi element, vrlo važan, je želja da povežemo region i spoznamo šta su to tendencije savremene umjetnosti, onoga što je likovno stvaralaštvo i vizuelna umjetnost regiona, a i šire”, zaključio je Šoškić.

Generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić kazala je da od ovoga projekta očekuje da pospiješi kulturnu saradnju u regionu.

“Zvuči zanimljivo da zahvaljujući ovom projektu možemo sagledati nova stremljenja i kretanja regiona ili bolje rečeno nekada jedinstvene umjetničke scene da se upoznamo sa nekim novim praksama i iskustvima tog, nekada zajedničkog, prostora. Očekujemo da ovaj projekat ojača saradnju u regionu, ali ujedno i bude inicijator i slične saradnje i u drugim oblastima kulture. Ova manifestacija može da bude i dobra osnova za kreiranje nekih novih kulturnih i kreativnih sadržaja”, kazala je ona.

Stepanov je rekao da se trudio da izabere one umjetnike koji se u svojim djelima koriste autentičnim i prepoznatljivim umjetničkim vrijednostima, te je tako prepoznao i spoj estetskog i etičkog koji će osjetiti posjetioci izložbe.

“Umjetnost je univerzalna i približava se socijalnim tokovima, informatici i drugim segmentima, to je normalno, jer umjetnost kao takva je veoma potrebna. Kad umjetnik napravi neko umjetničko djelo on nudi određeni sistem koji je njegov sistem ponašanja i organizovanja i djelovanja društva, pa ako je uspješan, barem dio njega će ostati u našim glavama. U ovim vremenima je isto tako važna i etička nota u umjetnosti koju prvo treba sagledavati u sklopu samog rada, a onda se ta etika emituje i na posmatrača”, objasnio je Stepanov.

Na Bijenalu će biti dodijeljene dvije nagrade: jedna koju dodjeljuje stručni žiri u sastavu: crnogorski književnik Pavle Goranović, istoričar umjetnosti Mladen Lučić Luc iz Hrvatske, ilikovni kritičar i selektor Sava Stepanov, dok će drugu nagradu dodijeliti umjetnice i umjetnici međusobno, koji učestvuju na Bijenalu.

Događaj će biti organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti i Fondacijom “Ćano Koprivica”.

Bonus video: