Zdraviji hepi mil: U obrok uključuju i voće

Novi dječji obrok sadržaće 31,18 grama pomfrita energetske vrijednosti od 100 kalorija, dok je ranije sadržavao 68,04 grama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 16:08h

"Mekdonalds" je saopštio da će uskoro izmijeniti sadržaj dječjih obroka hepi mil, koji će sadržati dvostruko manje pomfrita i jabuku kao obavezan dodatak.

"Mekdonalds", koji je bio izložen pritisku potrošačkih grupa da smanji broj kalorija, šećera i soli u obrocima za djecu, je naveo da će početi da uvodi promjene u septembru i da će novi, izmijenjeni hepi mil obroci biti dostupni u svih 14.000 američkih restorana do početka 2012, prenio je Rojters.

Najveći svjetski proizvođač hamburgera takođe je saopštio da će do 2020. u svim jelima na svom meniju u SAD-u smanjiti količinu soli, dodatog šećera, zasićenih masti i kalorija.

"Obratićemo više pažnje na spravljanje obroka, kao i na uključivanje voća, povrća i žitarica" izjavila je direktorka za nutricionizam ove kompanije, Sindi Gudi.

Novi dječji obrok sadržaće 31,18 grama pomfrita energetske vrijednosti od 100 kalorija, dok je ranije sadržavao 68,04 grama. U obrok će biti uključena i polovina šolje isjeckane jabuke bez dodatnih zaslađivača ili soseva za umakanje. Ovaj potez smanjiće kalorijsku vrijednost hepi mila za oko 20 odsto, čime će ukupan broj kalorija u ovom obroku biti manji od 600.

"Cijene se neće mijenjati zbog novog sastava obroka, a igračke će i dalje biti uključene u svaki hepi mil obrok" rekla je predsjednica "Mekdonaldsa" u Americi, Džen Filds.

Ipak, iako je igračka "obavezan" dio hepi mila, u San Francisku je u novembru prošle godine donijeta odluka kojom se restoranima brze hrane zabranjuje da djeci uz hranu poklanjaju igračke, u nastojanju da se smanji broj gojazne djece u SAD.

Bonus video: