“Posljednje poglavlje” Nemanje Bečanovića premijerno u Sarajevu

Na imanju, koje se nalazi u zabačenim planinama, žive seljaci, jedna vrlo čudna porodica koja nema kontakta sa civilizacijom
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 14:58h

Debitantski film mladog crnogorskog autora Nemanje Bečanovića, pod nazivom “Posljednje poglavlje” biće premijerno prikazan u okviru glavnog programa na prestižnom Sarajevo film festivalu, u Narodnom pozorištu.

Uloge u filmu tumače Amar Selimović, Vlado Jovanovski, Inti Šraj, Dejan Ivanić, Varja Đukić i Ana Vučković.

Scenario za film potpisuju Aleksandar Bečanović i Nemanja Bečanović; direktor fotografije je Jure Verovšek, montaža Nemanja Bečanović i Svetlana Dramlić, muzika “MetaSound”, a producenti su Sehad Čekić, Ivan Đurović i producentska kuća “Artikulacija”.

Priča prati Jovana, koji je upravo diplomirao književnost i trudi se da završi svoj prvi roman. Odlučuje da ode na prijateljevo imanje kako bi se u miru mogao posvetiti pisanju.

Oni su nepismeni, žive u nedefiniranim seksualnim odnosima i posvećeni su prirodi

Na imanju, koje se nalazi u zabačenim planinama, žive seljaci, jedna vrlo čudna porodica koja nema kontakta sa civilizacijom.

Oni su nepismeni, žive u nedefiniranim seksualnim odnosima i posvećeni su prirodi.

Zeko, glava porodice, je sadistički autoritet čija se riječ i jedinstveni pogled na svijet sluša bez pogovora. Jovan se polako navikava na život s njima i odlučuje da ostane malo duže. Ali, sad je na njemu da odluči koliko duže.

Turski reditelj Nuri Bilge Cejlan u Sarajevu

Jedan od najvažnijih turskih reditelja, Nuri Bilge Cejlan, predstavio je u Sarajevu u sklopu programa “Kava s...”, zajedno sa svojom ekipom, film “Bilo jednom u Anatoliji”, baziran na istinitoj priči.

Nuri Bilge Cejlan svoj prvi kratki film, “Koza”, snimio je 1993. godine, a prvi je put prikazan dvije godine kasnije na festivalu u Kanu.

Nuri Bilge Cejlan svoj prvi kratki film, “Koza”, snimio je 1993. godine

Već je time postigao golem uspjeh budući da je to bio prvi turski kratki film koji je ušao u konkurenciju Kana.

Uslijedila su tri dugometražna, a za posljednji u tom ciklusu, “Uzak” iz 2002, osvojio je Grand Prix na kanskom festivalu te ukupno 47 nagrada.

Cejlan je tada postao svjetski poznato i priznato rediteljsko ime.

Cejlan je gledaoce odveo na gotovo trosatno putovanje ruralnim predjelom Anatolije, u mračnu i meditativnu atmosferu dugih kadrova ispresijecanu jednostavnom, gotovo banalnom rječitošću likova

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, Cejlan je gledaoce odveo na gotovo trosatno putovanje ruralnim predjelom Anatolije, u mračnu i meditativnu atmosferu dugih kadrova ispresijecanu jednostavnom, gotovo banalnom rječitošću likova.

“Bilo jednom u Anatoliji” je u Kanu žiri proglasio najboljim filmom.

U Sarajevo je stigao Kari Džoji Fukunaga, reditelj filma “Jane Eyre” koji je publika Sarajevo Film Festivala imala priliku da pogleda u okviru programa “Otvoreno kino”.

Galerija

Bonus video: