lake fest art

Odbrana Nikšića i posljednji dani

«Skulpture na vodi», umjetnički dio programa festivala Lake Fest, okupio je odabrane, za nijansu starije ljubitelje prirode, rokenrola i umjetnosti
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 14:03h

Na sceni Lake Festa prašio je «Elemental», pivo, vriska i šutka itd... dok je iza brane, kod zatvaračnice Krupačkog jezera, mirno plovila žuta patka veličine golfa 2.

«Skulpture na vodi», umjetnički dio programa festivala, okupio je odabrane, za nijansu starije ljubitelje prirode, rokenrola i umjetnosti.

Umjetnički direktor festivala, slikar Nikola Simanić okidao je velikim fotoaparatom prema ostrvu i pratio reakciju publike, među kojom je bilo i regularnih šetača koji svakog dana okrenu obalom, do zatvaračnice gdje se ispušta voda i reguliše vodostaj.

Džinovsku patku su osmislili umjetnici iz Novog Sada Dragan Živančević i Dragan Matić, profesori tamošnjeg Fakulteta lijepih umjetnosti.

Skulptura je od stiropora, dimenzija 4 metra sa 3, napravljena u fabrici "Javorak". Dok čitate ovaj tekst, ona je negdje "usidrena" i čeka preparaciju, pa da ostane kao suvenir na završno veče festivala.

Publika je najbolje primila rad Maše Jovović i Jova Petričevića. «Pozdrav» čini 200 veterinarskih rukavica koje su sistemom parangala (svaka svoj kamen nosi) raširene i prepuštene ćudima struje.

Broj rukavica se u udvostručuje u odsjaju vode, vjetar je na Krupcu i one mašu.

«Ovo je samo početak, imamo plan da dogodine napravimo veliki art hepening na jezeru», kaže Simanić, jedan iz grupe nikšičkih umjetnika koji godinama istražuju u sferi land arta.

Performans na Krupcu je u nedjelju veče imala i umjetnica Slobodanka Mićunović Rićko, koja je iz izašla kućice na brani, u bijeloj haljini ušla u vodu sa svijećama i počela da širi plamen oko stilizovanog srca.

Zlatno srce je bilo okruženo dvadesetak svijeća i još 4 u formi krsta. Umjetnica je ušla u srce i ostala nekoliko minuta u figuri raspeća.

Umjetnica Adrijana Gvozdenović koristila je lutke i svakodnevni pribor za plažu koji je plutao na mirnoj vodi. Svedeno i bez pretenzija.

Dio iste priče art dijela Lake Festa je i planirani film Igora Rakčevića koji će biti emitovan u odvodnom bazenu iza zatvaračanice.

Do tada, publici ostaje da pamti Simanićev vi - džejing, uz nastup beogradskog benda Sanšajn.

Naravno, i patka će ostati, kao dobri duh Krupca.

Galerija

Preporučujemo za Vas