USKORO U UN?

Robert Seri: Palestinci su spremni za državu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u subotu da su Palestinci primorani da zatraže prijem palestinske države u UN
0 komentar(a)
Palestina, sporazum, 4. maj, Foto: Reuters
Palestina, sporazum, 4. maj, Foto: Reuters
27.03.2019. 14:02h

Palestinci su spremni da u bliskoj budućnosti preuzmu odgovornost za upravljanje državom, izjavio je danas koordinator UN za Bliski istok Robert Seri, dok je ambasador Izraela Ron Prosor rekao da se o tome još treba pregovarati.

Generalna skupština UN će septembra razmotriti prijem Palestine u UN.

"Palestinci traže da postanu članica UN", rekao je Seri u raspravi u UN o izraelsko-palestinskom sukobu i dodao da su oni spremni da "preuzmu odgovornost za državu u bliskoj budućnosti".

"Međutim, strahujem da rješenje sa dvije države (Izrael i Palestina) ne može biti garantovano", dodao je Seri.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u subotu da su Palestinci primorani da zatraže prijem palestinske države u UN, zbog odbijanja Izraela da okonča kolonizaciju palestinskih krajeva i da pregovara na bazi granica prije okupacije iz 1967. godine.

"Idemo u UN jer smo primorani na to, ali to nije jednostrana akcija", rekao je Abas u Istanbulu na sastanku palestinskih diplomatskih predstavnika.

"Ono što je jednostrano, to je izraelska kolonizacija", dodao je palestinski predsjednik.

Ambasador Izreala u UN, Ron Prosor je danas rekao da se Izrael protivi tom palestinskom koraku: "Jednostrane akcije neće donijeti mir u regionu. Kao lažni idol, palestinska inicijativa u UN može nekome da izgleda privlačno.

U stvari, ona skreće pažnju s puta prema miru", dodao je ambasador.

Izraelski ambasador je naveo primjer Južnog Sudana koji je postigao nezavisnost 9. jula: "Sve strane u Sudanu nisu tražile brza rješenja.

One su sjele za pregovarački sto i pregovarale dok nisu postigle zajednički sporazum", dodao je on.

Ambasador je rekao da je "za trajni mir, izraelsko priznavanje buduće palestinske države treba da bude istovremeno sa palestinskim priznajem Izraela", dodao je Prosor.

Stalni palestinski posmatrač u UN Rijad Mansur ocijenio je da je došao trenutak "za nezavisnu Palestinu".

"Rješenje je nezavisnost palestinske države s glavnim gradom istočnim Jerusalimom, u životu pored Izraela, u miru i sigurnosti, na bazi granica iz 1967. godine", rekao je on.

Predstavnica SAD u UN Rozmari Di Karlo izjavila je da je stav SAD jasan: "Jedini način da se riješi pitanje trajnog statusa, granica i teritorija, jesu pregovori svih strana, a ne međunarodna institucija kao što su UN".

Volja Palestinaca da njihova buduća država bude najesen priznata u UN, može naići na odbijanje SAD koje imaju pravo na veto u Savjetu bezbjednosti te i na preporuku Savjeta bezbednosti za to koja prethodi sastanku Generalne skupštine.

Očekuje se da će u Savjetu bezbjednosti Njemačka biti protiv, dok bi Francuska i Velika Britanija mogle da priznaju Palestinu, smatraju analitičari.