Medojević nanio duševne bolove Simoviću, platiće hiljadu eura

Kad sam Simoviću rekao da se druži sa Šarićem, mislio sam da mu to imponuje a ne da proizvodi frustracije - poručio je Medojević
87 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Arhiva Vijesti
Milutin Simović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.07.2011. 18:48h

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević osuđen je na novčanu kaznu od hiljadu eura koje bi trebalo da plati funkcioneru DPS-a i bivšem ministru poljoprivrede Milutinu Simoviću kao naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda, odluka je sudije Osnovnog suda u Podgorici Sonje Drašković, koja još nije pravosnažna.

Drašković smatra da je Medojević povrijedio pravo ličnosti Simoviću, koje se odnosi na njegov čast i ugled, izjavom datom novinarima više crnogorskih medija u februaru prošle godine.

Medojević je tada kazao da je Simović 14. 08. 2009. godine bio u društvu, sada odbjeglog narkobosa, Darka Šarića na otvaranju njegove diskoteke “Municipium” u Pljevljima.

On je to kazao nakon što je, sa još nekoliko članova Skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu napustio sjednicu.

Medojević je svoje tvrdnje iznio dok je Simović bio ministar u Vladi CG i saznanja da je Šarić osumnjičen u Srbiji za trgovinu velike količine heroina i organizovani kriminal

Izjavu su objavili svi mediji u Crnoj Gori i nekoliko van granica. Simović je tu tvrdnju demantovao govoreći da je 14. i 15. 08. 2009. godine bio u Beogradu, što potvrđuje i ovjera njegove putne isprave na aerodromu Surčin.

Medojević je i nakon toga ponovio svoje tvrdnje, a 26. februara u emisiji “Prizma” izrazio sumnju u vjerodostojnost Simovićevih dokaza, dodajući da “pri putovanju iz Beograda u Podgoricu ne treba pasoš i niko ne treba da “lupa pečat” i da se Simović tokom izborne kampanje za gradonačelnika Pljevalja više puta sastajao sa Darkom Šarićem”.

Medojević je svoje tvrdnje iznio dok je Simović bio ministar u Vladi CG i saznanja da je Šarić osumnjičen u Srbiji za trgovinu velike količine heroina i organizovani kriminal.

Obezvrijedio ličnost

“Zbog navedenog, tužilac trpi duševne bolove, zbog ličnog osjećaja povrede svoje časti i zbog povrede svog ugleda kod porodice, prijatelja, kolega i saradnika, do cjelokupne javnosti Crne Gore...”, piše između ostalog u tužbi u kojoj Simović sumnja da je namjera Medojevića bila da “obezvrijedi njegovu ličnost”.

“Kad sam mu rekao da se druži sa Šarićem, mislio sam da mu to imponuje a ne da proizvodi frustracije”, prokomentarisao je Medojević sudsku odluku.

Sudija je odbila zahtjev Simovića da mu Medojević isplati još 9.000 eura.

“Sud je utvrdio da je iznijetim navodima od strane tuženog povrijeđena čast i ugled tužioca, da je tuženi povrijedio pravo ličnosti tužioca, da su usljed toga nastupili duševni bolovi kod istog i treće da je iznijeta informacija neistinita... Sud je imao u vidu zagarantovano pravo na slobodu izražavanja koja je garantovana Ustavom, tako i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i ograničenjem tog prava pravom drugog na dostojanstvo...”, stoji u presudi.

Sudija je odbila zahtjev Simovića da mu Medojević isplati još 9.000 eura.

“Izjava je neistinita pa se nalaže tuženom da je povuče i tu izjavu o povlačenju dostavi Televiziji Crne Gore radi objavljivanja o svom trošku...”, stoji u izreci presude.

Simovićev advokat Miladin Adžić kazao je da još nije dobio sudsku presudu napismeno, te da će se konsultovati sa klijentom oko žalbe, ali da je “sigurno nezadovoljan” takvom odlukom. I branilac Medojevića, advokat Dražen Medojević je kazao da će se žaliti na presudu.

“Simoviću i Šariću pjevala Jadranka”

U odgovoru na tužbu, Medojević je ponovio svoje tvrdnje i kazao da za to ima više svjedoka.

On je naveo i da se Simović susretao i boravio u lokalima zajedno sa Šarićem, da su to stari znanci, još od 2006. godine, “kada su zajedno bekrijali u jednom pljevaljskom lokalu uz pjesme folk dive Jadranke Barjaktarević.

Medojević je tada predložio saslušanje pjevačice, što je sudija odbio.

Bonus video: