Britanski naučnici stvorili preko 150 ljudsko-životinjskih embriona

To se etički ne može opravdati, oni nas diskredituju kao zemlju. Riječ je o emocionalnoj ucjeni
53 pregleda 0 komentar(a)
laboratorija, istraživanja, Foto: Shutterstock.com
laboratorija, istraživanja, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.07.2011. 18:01h

Britanski naučnici su u protekle tri godine stvorili preko 150 ljudsko-životinjskih hibridnih embriona, navodi Daily Mail. Istraživanje se navodno vrši u svrhu pronalaska lijekova za čitav spektar bolesti. Samo istraživanje na hibridnim embrionima legalizovano je 2008. godine Aktom o oplodnji i embrionima, kojim je dozvoljeno poezivanje životinjskog jajašca i ljudske sperme.

Naučnici smatraju da bi tom tehnikom mogle da budu stvorene matične ćelije, pomoću kojih bi mogle da se liječe dosad fatalne bolesti.

Samo su tri britanske laboratorije dobile dozvolu za takvo istraživanje, a i ona su u međuvremenu zaustavljena zbog nedostatka finansijskih sredstava. Međutim, otkriće da je dosad već stvoreno preko 150 hibridnih embriona svejedno zvuči prilično šokantno, pogotovo ako se uzme u obzir da je prije samo tri dana naučno vijeće upozorilo da bi se lako mogla izgubiti kontrola nad takvim eksperimentisanjem.Etički opravdano?

Jedan od kritičara ovakve vrste istraživanja je i britanski parlamentarac Dejvid Alton, a upravo je on javnosti otkrio zabrinjavajuće brojke.

"Borim se protiv stvaranja hibrida, i to je stvar principa. Nijedan naučnik koji se pojavio predamnom nije mogao da mi dokaže medicinsku utemeljenost tih eksperimenata u smislu otkrivanja metoda liječenja. To se etički ne može opravdati, oni nas diskredituju kao zemlju. Riječ je o emocionalnoj ucjeni", kazao je Alton.S druge strane, u odbranu istraživanja je stao profesor Robin Lovel-Badž, koji navodi da naučnici nemaju o čemu da brinu kada su u pitanju hirbidni embrioni, jer oni po zakonu moraju da budu uništeni kroz 14 dana.

"Eksperimenti se rade kako bi se bolje razumio rani razvoj čovjeka i pronašao lijek za teške i neizlječive bolesti. Eksperimentisanje se mora nastaviti i trebalo bi da budemo ponosni na britanske naučnike", zaključio je.

Bonus video: