Kriminalnoj grupi 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Perua

Sud je produžio pritvor Beli Đokoviću, dok je odredio Veljiću, jer se nalazi u bjekstvu.
940 pregleda 0 komentar(a)
Mehmed Bela Đoković, Foto: Arhiva Vijesti
Mehmed Bela Đoković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.07.2011. 17:06h

Krivično vijeće sudije Ratka Ćupića juče je u Višem sudu u Podgorici osudilo kriminalnu grupu na 15 godina i dva mjeseca zatvora, zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i šverca kokaina iz Perua.

Mehmed Š. Đoković zvani Bela iz Gornjeg Milješa kod Podgorice, osuđen je na pet godina i osam mjeseci zatvora zbog zločinačkog udruživanja i šverca kokaina.

Zbog istih krivičnih djela Branimir Lj. Veljić iz Beograda, koji se nalazi u bjekstvu i Husein H. Salić zvani Huso iz Plava, osuđeni su na po na dvije godine i osam mjeseci zatvora, Senad S. Čeljić zvani Seno, nastanjen u podgoričkom naselju Konik, osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora.

Mustafa R. Radončić sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici, državljanina Crne Gore, zbog zločinačkog udruživanja osuđen je na godinu zatvora.

Sud je produžio pritvor Beli Đokoviću, dok je odredio Veljiću, jer se nalazi u bjekstvu.

Za vikend organizovao šverc

U obrazloženju presude, sudija je kazao da je na osnovu mjera tajnog nadzora i snimljenih telefonskih razgovora utvrđeno da je Bela Đoković organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Veljić, Čeljić, Salić, Radončić, Aleksandar Milenković i Beriša Kolja.

“Đoković se nalazio u zatvoru u Spužu i prilikom izlaska iz zatvora za vikende, dao Saliću instrukcije i novac za smještaj i avionske karte. Sud nije prihvatio Đokovićevu odbranu da im je pozajmljivao novac.

On se sa Berišom sve dogovorio da ovaj preda drogu Milenkoviću kada dođe u Peru.

Prilikom odlučivanja o visini kazne, sud je imao u vidu da je Đoković više puta osuđivan za isto krivično djelo prodaje droge”, kazao je između ostalog sudija Ćupić u obrazloženju presude.

Optužnica

Prema optužnici, od 1. aprila 2009. do 4. maja 2010. godine, na teritoriji Crne Gore, Republike Srbije i države Peru u Južnoj Americi, djelovali su kao kriminalna grupa koju je organizovao Đoković, čiji su pripadnici postali okrivljeni Veljić, Čeljić, Salić, Radončić, Aleksandar Milenković i izvjesni Beriša Kolja.

Okrivljeni Đoković, koji se od 4. februara 2008. do 24. jula 2009. godine nalazio na izdržavanju kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, davao je instrukcije članovima organizacije, ugovarao kupovinu droge kokaina preko Beriša Kolje koji se nalazio u državi Peru.

Okrivljeni Veljić je po dogovoru sa Đokovićem angažovao Milenkovića za odlazak u Peru radi preuzimanja kokaina i donošenja radi prodaje u Crnu Goru. Okrivljeni Čeljić je po instrukcijama dobijenim od Đokovića, kupovao avionske karte i obezbjeđivao smještaj Saliću i Radončiću, a zatim im obezbeđivao prevoz do graničnog prelaza Debeli brijeg i njihovog ulaska u Republiku Hrvatsku, a sve radi odlaska u Peru, a čiji zadatak je bio da od Beriša Kolje preuzmu kokain i prenesu u Crnu Goru i predaju okrivljenom Đokoviću.

Okrivljeni Veljić i Milenković su 4. maja 2009., po dogovoru sa Đokovićem koji je dobio slobodan vikend i izašao iz ZIKS-a Spuž, doputovali u Podgoricu i sastali se sa Đokovićem i Čeljićem, kada su dogovorili detalje oko odlaska Milenkovića u Peru, finansiranja puta i preuzimanja kokaina od Beriša Kolje.

Okrivljeni Milenković je otputovao u Peru gdje ga je dočekao Beriša Kolja, a zatim mu predao 4,074 kilograma kokaina koji je bio zapakovan u četiri paketa, koje je Milenković sakrio u duplo dno ranca.

Prilikom povratka 18. aprila 2009. godine na aerodromu "Leonardo Da Vinči", u Fjumićini u Italiji, Milenković je bio otkriven od službenika Uprave carina i protiv kojeg je pred nadležnim sudom Republike Italije vođen postupak i osuđen.

Službenici Područne jedinice Podgorica su 25. decembra 2009., prilikom pretresa kuće, dvorišta i vozila okrivljenog Đokovića, pronašli 166,19 grama benzokaina, 10,65 grama smješe benzokaina I lidokaina, te 286,67 grama lidokaina, supstance koje se koriste za miješanje sa kokainom radi dobijanja na većoj količini.

Službenici Područne jedinice Podgorica su 5. maja 2010., prilikom pretresa pomoćnih prostorija, vlasništvo okrivljenog Đokovića, pronašli bidon sa 3.582 mililitara tečnosti, koja sadrži kokain, lijevak i metalnu posudu na kojoj su se nalazili tragovi kokaina, i garderoba sa koje je izdvojeno 69 grama kokaina.

Bonus video: