Fondaciji Petrović-Njegoš sprat u Dvorcu kralja Nikole, novi muzej na Kruševcu 2017.

"Akcionim planom je utvrđena potreba za reorganizacijom pojedinih ustanova kulture
249 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2011. 20:30h

Ministar kulture Branislav Mićunović kazao je da će prvi sprat Dvorca kralja Nikole na Kruševcu biti ustupljen Fondaciji Petrović Njegoš.

Odgovarajući na pitanja poslanika, on je najavio da će se pronaći adekvatno rješenje za izložbeni prostor Centra za savremenu umjetnost, koji se trenutno nalazi u tom zdanju.

Ministar Mićunović je kazao da su potencijal i dometi crnogorske savremene umjetnosti predmet mnogih stručnih rasprava već dugi niz godina, te da je naglašena potreba osnivanja muzeja savremene umjetnosti. On je objasnio da je osnivanje takvog muzeja proisteklo iz obaveze u procesu reforme u kulturi definisanih Akcionim planom Nacionalnog programa razvoja kulture 2011-2015. godine.

"Akcionim planom je utvrđena potreba za reorganizacijom pojedinih ustanova kulture. Ovom reorganizacijom u okviru Centra savremene umjetnosti biće osnovana posebna organizaciona jedinica Muzej savremene umjetnosti Crne Gore. Na ovaj način naša zemlja će prvi put dobiti institucionalni okvir za cjelovito izučavanje ovog veoma važnog segmenta iz oblasti kulture.

Master planom ulaganja za period 2011-2012. godine, koji je Vlada Crne Gore usvojila na sjednici 27. januara, predviđeno je da u periodu od 2012. do 2017. bude sagrađen Muzej savremene umjetnosti u Podgorici”, rekao je Mićunović.

Ministar je kazao da je Vlada zadužila Ministarstvo kulture da u saradnji sa Direkcijom javnih radova tokom ove godine pripremi projektnu dokumentaciju za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti u okviru DUP-a Kruševac, kako bi izgradnja počela 2012. godine. Mićunović je kazao da je procijenjena vrijednost planiranog muzeja oko pet i po miliona eura.

"Do završetka Muzeja, koji će raditi u sastavu postojeće javne ustanove Centar savremene umjetnosti, kapitalni projekti iz djelokruga rada ove ustanove, biće realizovani u Galeriji savremene umjetnosti na Cetinju koja će početi sa radom do kraja ove godine. Osim toga sa princom Nikolom Petrovićem biće jasno definisani uslovi i način korišćenja Dvorca Petrovića na Kruševcu do početku i u toku rada Fondacije Petrović Njegoš”, rekao je Mićunović.

Direktor Centra savremene umjetnosti Milenko Damjanović, rekao je “Vijestima” da treba gledati stvari sa pozitivne strane i da je siguran da će sa princom Petrovićem biti ostvarena dobra saradnja.

"Nijesmo dobili propis kojim se zvanično predviđa da se prvi sprat Dvorca da na korišćenje Fondaciji, ali mogu da vam kažem da sam iz razgovora koji sam imao sa princom ubijeđen da će naša ustanova sa Fondacijom imati dobru saradnju i sve treba gledati sa pozitivne strane”, rekao je Damjaniović.

Dobra dinamika za 20.000.000 eura

Programom “Cetinje grad kulture 2010-2013”, upravljaće koordinacioni tim na čelu sa premijerom. Predviđena je revitalizacija najznačajnijih dobara, reorganizacija postojećih i osnivanje novih institucija kulture, za što će Vlada izdvojiti 20 miliona eura, rekao je Mićunović i kazao da “aktivnosti idu dobrom dinamikom”.

“U protekloj godini smo obilježili 100 godina od obnove Kraljevine Crne Gore, 100 godina od osnivanja Kraljevskog pozorišta Zetski dom, 150 godina od smrti knjaza Danila, 180 godina od smrti Petra I Petrovića i 105 godina od parlamentarizma u Crnoj Gori.

Takođe, inhumirani su zemni ostaci crnogorskog gospodara i osnivača Cetinja Ivana Crnojevića i obilježeno je 520 godina od njegove smrti. Obavljeni su brojni restauratorsko-konzervatorski radovi na spomenicima kulture: Lovćenska vila, Dvorska crkva na Ćipuru, Mauzolej vladike Danila na Orlovom kršu, Biljarda, zgrada Centralne narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“- bivše Francusko poslanstvo, Vladin dom...

Programom „Cetinje-grad kulture 2010-2013“ predviđeno je da crnogorska Prijestonica 2013. godine bude stavljena na UNESCO Listu svjetske baštine...”

10.000 kvadrata za kulturu u Nikšiću

Gigantski Dom revolucije u Nikšiću biće revitalizovan za potrebe kulturnih događaja u Nikšiću, a Vlada je prihvatila inicijativu Ministarstva kulture za rekonstrukciju tih 10.000 metara kvadratnih, kazao je Mićunović.

"Prostor Doma revolucije, odnosno 10 hiljada kvadratnih metara biće revitalizovani za potrebe kulturnih događaja u Nikšiću, a kriza je učinila da data obećanja do sada ne budu realizovana. U inicijativi nije zaboravljeno Nikšićko pozorište koje će imati svoj prostor u rekonstruisanom Domu revolucije.

Vlada je zadužila Ministrstvo kulture da u saradnji sa Direkcijim javnih radova pripremi studiju prenamjene objekta koju je uradio arhitekta Marko Mušč, i ova studija je potvrdila održivost svih segmenata objekata uz odgovrajuće namjensko preprojektovanje raspoloživih površina”, rekao je Mićunović.

Bonus video: