Najčešći mitovi o ljudskom tijelu

O mozgu možete razmišljati kao o računaru sa posebnim programima koji mu omogućavaju obavljanje mnogobrojnih zadataka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 18:55h

Donosimo vam mitove o ljudskom tijelu u koje najčešće vjerujemo, a koji su pogrešni.

Koristimo samo 10 posto našeg mozga

Prema najnovijim teorijama koristimo sva raspoloživa sredstva u mozgu, samo ne sve odjedanput. O mozgu možete razmišljati kao o računaru sa posebnim programima koji mu omogućavaju obavljanje mnogobrojnih zadataka. Nisu u svakom trenutku sve aplikacije koje postoje na računaru aktivne. Jednako je i s mozgom, zavisno na koji zadatak usmjerimo pažnju koristimo taj dio mozga.

Ako progutate žvakaću treba 7 godina da se svari

To što ste progutali žvakaću gumu prošlog ljeta nije uzrok probavnim problemima koje danas imate, jer ona se ne zadržava u sistemu za varenje 7 godina. Neki dijelovi žvakaćih guma se zaista ne mogu svariti, ali oni će jednostavno kao i sve drugo što unosimo u organizam, a nije za varenje proći kroz njega i biti izbačeno.

Uklanjanje kamenca oslabljuje zube

Baš naprotiv, ako ostavite kamenac na zubima on će postupno uništavati vaše zube. Kada se ukloni kamenac povećava se prostor među zubima što može ostaviti dojam kao da je dio zuba uklonjen, ali stručno uklanjanje kamenca sprječava kvarenje zubi.

Samo žene imaju biološki sat

Ženski biološki sat možda kuca glasnije, ali se plodnost muškarca takođe smanjuje s godinama. Dok se žene rađaju s tačno određenim brojem jajnih ćelija, muškarci tokom cijelog života proizvode spermu, ali kvalit genetičkog materijala opada. Očevi iznad 45 godina nose veći rizik da će doći do pobačaja, a sperma kod muškaraca starijih od 45 godina nosi duplo više oštećenja nego kod muškaraca mlađih od 30.

Šišanje kose čini da raste brže

Ako želite dugu kosu njen rast nećete ubrzati češćim šišanjem. Kosa raste standardnom brzinom sve dok ne otpadne. Dnevno izgubimo oko 150 do 200 vlasi. Na sreću kod većine osoba dnevno izrasta 200 novih vlasi koje će nadoknaditi gubitak.

Pucketanje zglobova na prstima uzrokuje artritis

Osoba koja stalno pucketa prstima može vas nervirati, ali njeni rizici da će oboljeti od artritisa nijesu veći od bilo koga drugog, suprotno uobičajenom vjerovanju.

Obroci nakon 8 sati uzrokuju debljanje

Prejedanje u bilo koje vrijeme deblja, ali nema ništa posebno u prejedanju u večernjim satima. Mit je nastao zbog toga što većina ljudi uz TV u večernjim satima jede dosta grickalica ili slatkiša. Stručnjaci savjetuju da ne jedete ništa iza 8 sati jer ako eliminišete grickalice automatski smanjujete unos kalorija, ali tijelu nema nikakve razlike prejedate li se ujutro ili uveče. Sve dok unosite više kalorija nego što ih trošite vi ćete se debljati i suprotno, ako trošite više kalorija nego što unosite vi ćete mršati.

Bonus video: