Odbijen zahtjev za ukidanje pritvora Šariću i Lončaru

Svih šest branilaca optuženih su od sudskog vijeća tražili ukidanje pritvora za dvojicu optuženih
0 komentar(a)
Duško Šarić suđenje BP, Foto: Viši sud Bijelo Polje
Duško Šarić suđenje BP, Foto: Viši sud Bijelo Polje
Ažurirano: 25.07.2011. 17:14h

Čitanjem pismenih dokaza koje je predložila specijalna državna tužiteljka Đurđina Ivanović i njen zamjenik Milosav Veličković pred Specijalnim vijećem za organizovani kriminal u bjelopoljskom Višem sudu, kojim je predsjedavao Šefkija Đešević, nastavljeno suđenje pljevljacima Dušku M. Šariću (33) i Jovici S. Lončaru (49), zbog trgovine drogom i pranja novca.

Svih šest branilaca optuženih su od sudskog vijeća tražili ukidanje pritvora za dvojicu optuženih. U ime odbrane Duška Šarića advokat Kasim Dizdarević je istakao da pritvor treba ukinuti iz nekoliko opravdanih razloga.

Ukidanju pritvora usprotivio se Milosav Veličković, zamjenik specijalnog tužioca, ističući da i dalje postoje svi razlozi zbog kojih je optuženima pritvor određen

Advokat Vladimir Gajić iz Beograda, koji sa Zoricom Đukanović i Miodragom Golubovićem brani Lončara je obrazložio zahtjev za ukidanje pritvora time da je dokazni postupak okončan i pročitani svi pismeni dokazi.

"Ne postoje okolnosti da puštanjem na slobodu Lončar bude prijetnja očuvanju reda i mira. U zrelim je on godinama, oženjen, ima troje djece, ugled u Pljevljima, tako da o ovim okolnostima, ali i činjenici da firma Mat company i njeni zaposleni i njihove porodice zavise od njega treba mu ukinuti pritvor", kazao je Gajić.

On je dodao da su prestali svi razlozi zbog kojih je pritvor bio određen i produžavan.

Ukidanju pritvora usprotivio se Milosav Veličković, zamjenik specijalnog tužioca, ističući da i dalje postoje svi razlozi zbog kojih je optuženima pritvor određen.

Nakon kratke pauze i vijećanja sudskog vijeća predsjedavajući Šefkija Đešević je saopštio da je odbijen predlog da se ukine pritvor dvojici optuženih.

"Donijeli smo rešenje kojim odbijamo predlog pošto i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i produžavan. Protiv ovog rešenja nije dozvoljena žalba. Suđenje ćemo nastaviti nakon godišnjih odmora , tačnije 20, 21, 24, 25. oktobra. Prvog dana ćemo saslušati nalaz koji će dati sudski vještak finansijske struke Vlajko Milićević", kazao je sudija Đešević.

Najkraće suđenje od početka pretresa

Optužnicom je Šariću i Lončaru stavljeno na teret da izvršili krivično djelo pranje novca u produženom trajanju

Pročitan je i podnesak dobijen od Područne jedinice policije Pljevlja, po kojem Šarić i Lončar nikada nijesu bilii kažnjavani.

U optužnici stoji da je Duško Šarić izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Optužnicom je Šariću i Lončaru stavljeno na teret da izvršili krivično djelo pranje novca u produženom trajanju.

Novac koji je označen kao prljav stavljali su u legalne finansijske tokove Crne Gore i Srbije. Stoji u optužnici da su Duško Šarić i Jovica Lončar prikrili način pribavljanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 21.353.879,22 eura, stoji između ostalog u optužnici.

Bonus video: