U GALERIJI "VELIMIR LEKOVIĆ"

U Baru otvorena izložba "Palestina, simbol i boja"

Palestinski ambasador je istakao da je ova postavka pred Baranima nakon Podgorice i Cetinja, te da je dio kulturne saradnje dvije države
0 komentar(a)
Rima Almozajen, Foto: Radomir Petrić
Rima Almozajen, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 13.04.2018. 07:55h

U galeriji “Velimir Leković” otvorena je izložba “Palestina, simbol i boja” mlade palestinske umjetnice Rime Almozajen. U prisustvu palestinskog ambasadora Rabijia Alhantoulija, postavku je otvorio predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić koji je rekao da su radovi „ove kreativne mlade i veoma cijenjene umjetnice“ fokusirani na bogato palestinsko kulturno naslijeđe.

Palestinski ambasador je istakao da je ova postavka pred Baranima nakon Podgorice i Cetinja, te da je dio kulturne saradnje ove dvije države.

“Ona je ujedno i pokazatelj talenta mladih ljudi iz Palestine koji stvaraju uprkos svim teškoćama. Ovi radovi su puni boje, nade i istorije Palestine, i na njima možete vidjeti elemente koje koriste i palestinske žene i borci za slobodu svoje zemlje. Ova djela jasno pokazuju nadu naših mladih generacija i spremnost da budu kreativni, da rade, stvaraju i žive kao svi drugi, slobodni narodi”, rekao je ambasador Alhantouli.

Upravnik galerije mr Milun Lutovac ukazao je da su umjetnost i ovakvi događaji najbolji način povezivanja država i naroda, te da svaka zemlja i podneblje imaki svoju boju, „a boja je i tajna identiteta i snaga onoga što se krije u pozadini same te boje“.

“Kroz umjetnost se najbolje može prići drugoj državi i osjetiti što je čini specifičnom i posebnom. Upravo zato je ova izložba veoma inspirativna i zbog toga je ona dobar znak da ova galerija i JP Kulturni centar Bar prave taj iskorak na međunarodnoj sceni, koja je prilog i svih budućih saradnji na međunarodnom nivou”, dodao je mr Lutovac.