Počeo 17. Sarajevo film festival

Takmičarski program igranog filma ima dvije svjetske, dvije međunarodne i šest regionalnih premijera. Van konkurencije biće premijerno prikazan i film "Poslednje poglavlje" debitanta Nemanje Bečanovića iz Crne Gore.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 15:07h

Sarajevo film festival (SFF) svečano je počeo 22. jula u Narodnom pozorištu dodjelom počasnih nagrada Srce Sarajeva čelniku Atlantik grupe Emilu Tedešiju i iranskom reditelju Džafaru Panahiju, a do 30. jula biće prikazano 220 filmova iz 44 zemlje, uključujući takmičarske programe fokusirane na ostvarenja iz regiona Jugoistočne Evrope.

Među gostima 17. SFF-a su Vim Venders, Suzan Bir, Bela Tar, Mihael Fasbender, Šarlota Rempling, Džon Majkl Mekdonah...

Program SFF-a počeo je filmom "La Havre" Akija Kaurismakija, koji je dobio nagradu međunarodnog žirija kritike u maju u Kanu, a sarajevskoj publici predstavio ga je glumac Andre Vilms.

Ceremoniji otvaranja 17. SFF-a, koju je po uzoru na najveće svjetske festivale vodio mladi glumac Boris Ler iz BiH, prethodilo je tradicionalno okupljanje na festivalskom trgu, uz dobrodošlice direktora SFF-a Mirsada Purivatre i predstavnika HT Eroneta, kao glavnog sponzora.

Svečano otvaranje obilježeno je dodjelom počasnih nagra da Srce Sarajeva, uz čitanje Panahijevog pisma organizatorima SFF-a, u kojem se prisjetio i gostovanja na SFF-u od prije deset godina.

SFF je Panahiju dodijelio Srce Sarajeva u znak podrške povodom šestogodišnje kazne zatvora i dvodecenijske zabrane rada i napuštanja zemlje, na koje je osuđen sudskom odlukom u Teheranu.

Takmičarski programi igranog, kratkog i dokumentarnog filma 17. SFF-a u znaku su debitanata.

U trci za Srce Sarajeva je devet igranih filmova iz regiona, od kojih je čak osam debitantskih, a biće prikazan i Tar "Torinski konj", koji je van konkurencije.

Prema navodima selektorke Elme Tataragić, filmovi koje je izabrala ne nude neke nove teme, već i dalje govore o savremenom, svakodnevnom i često surovom životu, ali njihovi reditelji to čine iz novog ugla.

U konkurenciji dokumentaraca su 24 ostvarenja, koje je selektorka Rada Šešić izabrala među gotovo 150 prijavljenih iz regiona, a za nagrade se takmiči i 11 kratkih naslova, uključujući tri an imirana, u izboru Elme Tataragić.

Takmičarski program igranog filma ima dvije svjetske, dvije međunarodne i šest regionalnih premijera, a osim gala projekcije "Torinskog konja", van konkurencije biće prikazan i film "Poslednje poglavlje" debitanta Nemanje Bečanovića iz Crne Gore, koji će imati svjetsku premijeru, a razvijen je kroz CineLink SFF-a.

U trci za nagrade su albanski film "Amnestija" Bujura Alimanija, "Protraćena mladost" reditelja Jana Vogela i Argirisa Papadinitropoulosa, Bugarsku predstavlja film Konstatina Bojanova "Ave", a iz Turske dolazi film "Polomljene školjke" Sefetina Tokmaka.

U konkurenciji je i hrvatski film "Fleke" Alda Tardožija, zatim prvi dugometražni film poznatog austrijskog glumca Karla Markovicsa "Disati", te "Loverboy", jedini u konkurenciji koji nije debitantski, a djelo je rumunskog reditelja Katalina Miteleskua, takođe izašao iz CineLinka.

Program "Panorama" prikazaće i Mekdonahov film "Čuvar", te "Dječaka sa biciklom" braće Darden, kineski "Kad ubice zavladaju" Su Čao-Pina, američki "Krojač" Gordona Grinberga, argentinski "Akacije" Pabla Giorgelija, sniman gotovo u potpunosti u kabini velikog kamiona, te "Melanholija" Larsa fon Trira, koji će predstaviti glumica Šarlota Rempling, inače ovogodišnja kustoskinja Fondacije "Katrin Carltidge".

Bonus video: