Svetozar Marović 22. septembra svjedoči u aferi Zavala

Sudija Valentina Pavličić nastavak suđenja zakazala je za 6. 7, 8, 14, 16, 20, 21. i 22. septembar
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 09:16h

Nakon ljetnje pauze, početkom septembra u Višem sudu u Podgorici, saslušanjem svjedoka biće nastavljeno suđenje u aferi “Zavala”.

Sudija Valentina Pavličić nastavak suđenja zakazala je za 6. 7, 8, 14, 16, 20, 21. i 22. septembar, a "Vijesti" saznaju da će se na zadnjem terminu u svojstvu svjedoka pojaviti Svetozar Marović, potpredsjednik DPS-a i brat optuženog Dragana Marovića.

U optužnici između ostalog se navodi da su predsjednik i potpredsjednik Opštine Budva Rajko P. Kuljača i Dragan J. Marović, počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja. Bivši direktor Vodovoda Budve Đorđe J. Pinjatić, inače bivši poslanik DPS-a, Dragan S. Žinić, Slobodan Š. Đurović, Stevan Đ. Vučetić, Sreten N. Tomović, Novak P. Stanojević, Marko S. Kaloštro, optuženi su za zloupotrebu službenog položaja pomaganjem.

Dragan M. Sekulić, vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Moninvest“ optužen je za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem, te Miodrag S. Minić za zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

Ruska državljanka Natalia V. Panina, koja se nalazi u bjekstvu, izvršni direktor preduzeća „Zavala Invest“, optužena je za utaju poreza i doprinosa.

Prema navodima optužnice, od jula 2007. do decembra 2008. u Budvi, okrivljeni Kuljača i Marović, kao sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, pribavili su imovinsku korist preduzeću “Zavala Invest”, a Opštini Budva nanijeli štetu, u čemu su im umišljajno pomogli predsjednik i članovi komisije koja je procjenjivala završene radove na fabrici za preradu morske vode.

U optužnici piše da je od novembra 2007. do juna 2008. u Budvi, okrivljeni Sekulić osnovao preduzeće “Moninvest”, sa novčanin ulogom od 20 centi, čiji je osnivač bio i Svetozar Marović sa novčanin ulogom od 80 centi.

Sekulić je, sa preduzećem “Slav Inn” , čiji je osnivač “Mirax Balkan”, a ovlašćeni zastupnik Vječeslav Lejbman, 17. oktobra 2007. osnovao preduzeće “Zavala Invest”. 2. novembra 2007. godine iz preduzeća “Moninvest” istupio je Svetozar Marović i ugovorom udi u preduzeću prenio na okrivljenog Dragana Sekulića. Sekulić se za preneseni udio obavezao da plati Maroviću cijenu od 1.000.000 eura u roku od pet godina.

Bonus video: