Zapaljeno treće vozilo "Vijesti", policija traga za počiniocima

Požar je podmetnula za sada nepoznata osoba, a na vozilu je pričinjena manja materijalna šteta
193 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 09:49h

Uprava policije Crne Gore saopštila je da njeni službenici preduzimaju intenzivne mjere i radnje na identifikovanju lica koje je jutros u Podgorici podmetnulo požar na službenom vozilu dnevnika Vijesti.

Službeno vozilo Nezavisnog dnevnika "Vijesti", "opel" (PG CK 572) zapaljeno je jutros oko 4 sata u Maslinama u ulici Goce Delčeva.

Požar je podmetnula za sada nepoznata osoba, a na vozilu je pričinjena manja materijalna šteta.

Policija sumnja da se radi o istoj osobi, koja je 14. jula na Bulevaru revolucije zapalila dva službena vozila "Vijesti".

Izvor "Vijesti", koji učestvuje u istrazi, rekao je da se pretpostavlja da je počinilac isti jer je u oba slučaja "isti potpis".

Bivši radnik ND "Vijesti" Tonko Nišavić ispred čije kuće je zapaljen automobil je kazao da je policajac koji je slučajno prolazio tuda primijetio, za sada nepoznatu osobu, koja je zapalila vozilo.

"Pet minuta prije četira sata tuda je naišao policajac koji je, kako mi je kasnije ispričao, vidio da neko pokušava da zapali automobil. Potrčao je da ga uhvati, ali ga nije stigao. Ipak ga je omeo pa nije uspio u svojoj namjeri do kraja. Žagor policajca, koji je gasio zapaljeno auto i komšije probudili su me i ja sam 10-ak minuta kasnije izašao u dvorište", rekao je Nišavić.

On je ispričao da se ubrzo pojavila i ekipa za uviđaje koja se zadržala oko pola sata. Službenik policije, koji je spriječio veću štetu je granični policajac aerodroma u Tivtu Žarko Lasica.

On je požar ukasio policijskom košuljom. Prema nezvaničnim informacijama on je kolegama ispričao da je vidio mršavog muškarca sa kapuljačom, omanjeg rasta za kojeg misli da je dosta mlad zbog lakoće kojom se kretao.

Mladić je od policajca pobjegao ka rijeci Ribnici.

Ekipa za uviđaje pretražila je poljanu pored koje je bio parkiran "opel" i korito Ribnice, kuda je mladić navodno pobjegao i za sada nije pronašla nijedan dokaz.

Nišavić je rekao da je policajac, koji je slučajno prolazio tuda krenuvši na posao, spriječio da ne dođe do veće štete.

Nišavić je bivši šev voznog parka "Vijesti", a automobil ispred njegove kuće stoji već tri mjeseca, od 15. marta kada mu je istekla registracija.

Kako je "Vijestima" nezvanično rečeno iz policije ekipa za uviđaje nakon obavljenog posla i dalje radi na otkrivanju identiteta počinioca.

Policija je uspjela da pronađe video nadzor postavljen na jednom od objekata u Maslina čija je provjera u toku.

Obavljen je i razgovor sa policajcem koji je primijetio osobu koja je zapalila službeno vozilo "Vijesti".

Takođe, kako je rečeno, policijaci obavljaju razgovor i sa ljudima iz komšiluka, kao i sa zaposlenima u prodavnicama i dragstorima, koji su bili otvoreni u to vrijeme.

Dva službena vozila ND "Vijesti" izgorjela su 14. jula na Bulevaru revolucije ispred brojeva 32 i 34, preko puta Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Za sada nepoznata osoba, ili više njih, polila su tada benzinom dva službena pik-ap-a sa jasnim oznakama ND "Vijesti".

Jovović: Ovo nije izolovan slučaj

Glavni i odgovorni urednik ND “Vijesti” Mihailo Jovović smtatra da nadležni ne pokazuju ništa, osim deklarativne volje da se stane na put ovakvim događajima.

“Ovo, definitivno, nije izolovan slučaj, i definitivno se ne radi o nekom manijaku kojem se ne sviđaju bijela auta sa plavim slovima, vjerovatno im smetaju slova na kojima piše “Vijesti”. I premijer i šef policije su rekli da je ovo izlolovan incident nesavjesnog pojedinca, iako počinilac ili počinioci prvog napada na nas nijesu otkriveni, baš kao i svi napadači na novinare do sad u Crnoj Gori”, kazao je Jovović.

On je kazao da je problem u tome što se puno stvari nagomilalo, ne samo napada na na novinare, već i drugih nerasvijetljenih slučajeva.

“Vrijeme je da neko ko vodi takvu policiju fino kaže “Ja to ne mogu” ili “Ja to neću”, pa neka neko drugi, ko to može, radi”, zaključio je Jovović.

Lukšić osudio novi napad na "Vijesti"

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić najoštrije je osudio pokušaj spaljivanja još jednog vozila dnevnika Vijesti i pozvao nadležne da u najhitnijem roku otkriju počinioce.Iz Vlade je saopšteno da će, na inicijativu Lukšića, povodom pokušaja spaljivanja vozila Vijesti, početkom naredne sedmice u Upravi policije biti organizovan sastanak sa uredništvom tog dnevnog lista.Sastanku će, kako se navodi, prisustvovati direktor policije Veselin Veljović.

SDP: Obezbijediti sigurnost zaposlenih i imovine Vijesti

“Poslije i drugog akta kojim je pokušano spaljivanje vozila Vijesti, u svega desetak dana, pozivamo nadležne državne organe da obezbijede sigurnost zaposlenih i imovine tog dnevnog lista”, kazao je šef Medijskog pula SDP-a Mirko Stanić.

Ovo, kako je naveo, posebno budući da ovakvi i slični incidenti dovode do opravdane uznemirenosti građana.

“Smatramo da je dosadašnja istraga morala dati rezultate i u tom cilju očekujemo efikasno otkrivanje i kažnjavanje počinioca ovog vandaskog čina”, kazao je Stanić u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

Galerija

Bonus video: