Američki muzej vraća Turskoj bistu "Umornog Herkulesa"

Tek su nam nedavno dostavili fotografije i druge dokaze koji ukazuju da je riječ o krađi iz tog nalazišta", kazala je predstavnica muzeja Ketrin Gečel
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 20:18h

Gornja polovina statue "Umornog Herkulesa", koju je 1982. godine kupio Muzej finih umetnosti (MFA) u Bostonu, biće vraćena Turskoj, javio je BBC.

Nakon dugogodišnjeg spora, bista grčkog poluboga biće spojena krajem godine sa donjom polovinom statue u Muzeju Antalija.

Cijela statua bi kasnije trebalo da bude pozajmljena bostonskom muzeju na kraći period.

Vijest o povratku biste predstavlja veliku pobjedu za Tursku koja pokušava da vrati artefakta koja su ilegalno prokrijumčarena iz zemlje.

Gornji dio statue "Umornog Herkulesa" MFA je kupio 1982. zajedno sa njujorškim kolekcionarem Lionom Levijem od jednog njemačkog trgovca umjetninama.

Godinu dana kasnije, bista je izložena u MFA da bi 2007. bila povučena u skladište muzeja.

Gornji dio statue "Umornog Herkulesa" MFA je kupio 1982. zajedno sa njujorškim kolekcionarem Lionom Levijem od jednog njemačkog trgovca

Turski arheolozi su bili ubijeđeni da je bista ukradena i iznijeta iz zemlje.

U međuvremenu, pronađen je i donji dio statue u Pargi, na jugu Turske.

MFA je dugo odbijao da vrati bistu, tvrdeći da je odavno iznijeta iz Turske.

"Tek su nam nedavno dostavili fotografije i druge dokaze koji ukazuju da je riječ o krađi iz tog nalazišta", kazala je predstavnica muzeja Ketrin Gečel.

Prošlog maja, muzej Pergamon u Berlinu pristao je da vrati statuu sfinge nakon što je tursko ministarstvo kulture zaprijetilo da će zabraniti njemačkim arheolozima da rade na iskopinama u Turskoj.

Galerija

Bonus video: