Zlatko Raonić iz Bijelog Polja tvrdi da ga je komšija davio i psovao mu “tursku majku”

Ne znam kakva mu je sadržina prijave, pa se pitam čime se rukovodio da me prijavi”, kaže Raonić, koji tvrdi da je Đukića zatekao i u policiji
507 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 09:27h

Zlatko Raonić iz bjelopoljskog naselja Pruška tvrdi da su mu ugrožena Ustavom garantovana osnovna ljudska prava i slobode, a nedavni atak na njega od strane komšije Miljana Đukića ocijenio je kao krivično djelo “rasne i druge diskriminacije i vjerske netolerancije“.

"Tog dana Đukić, koga sam usmeno prijavio policiji, bez ikakvog povoda me s leđa uhvatio rukama oko vrata i zbog njegove fizičke konstitucije i moje sitne građe uspio da me daveći podigne. U zadnjem trenutku sam se odbranio”, tvrdi Raonić, koji je u dopisu “Vijestima” detaljno opisao incident.

Miljan Đukić u izjavi “Vijestima” kategorički je nergirao da je imao bilo kakav fizički kontakt sa Raonićem, kao i da su netačni navodi prijave “da ga je psovao i vrijeđao na rasnoj i vjerskoj osnovi”.

Psovao “tursku majku”

Raonić tvrdi da ga je tog 15. jula tokom davljenja komšija i posovao: “Dođi Turčine da vidiš kako je bilo u Srebrenici“, ali mu je psovao i “tursku majku”...

“Kada su nas razdvojili govorio je nekoliko puta “pucaćemo se komšija“. Sve ove činjenice iznio sam u prijavi policiji odmah nakon incidenta i predložio svjedoke, ali službenici su odbili da ih saslušaju”, navodi Raonić, a potom je objasnio da je u isto vrijeme Đukić “pohitao da protiv njega podnese prijavu”.

“Ne znam kakva mu je sadržina prijave, pa se pitam čime se rukovodio da me prijavi”, kaže Raonić, koji tvrdi da je Đukića zatekao i u policiji, gdje ga je ponovo, navodno, vrijeđao i psovao, naočigled policajaca.

Bjelopoljac navodi da se njegov komšija u policiji zadržao više od tri sata, a da je prilikom izlaska iz automobila “puštio gromoglasne nacionalističke pjesme”.

Đukić: On je provocirao

Đukić je naveo da su detalji incidenta umnogome drugačiji od onog što Raonić tvrdi, naglašavajući da je “komšija njega provocirao”.

“Tog dana pošao sam u prodavnicu i prilikom prolaska pored zgrade ispred sam zatekao dvojicu komšija islamske i pravoslavne konfesije da se smiju, a sa njima je bio i Raonić. On se pomjerio od njih i digao pesnice prema meni zauzimajući gard. Znam ga još kao dečkića i nikada nijesmo imali ništa loše te sam ga upitao “je li on to ozbiljno“, pa mi je odgovorio “jeste”. Pomislio sam da je u pitanju neka šala. Govorio sam da spusti ruke, a jedan od momaka je stao između nas da ne bi došlo do fizičkog kontakta. Tada je Raonić počeo “iz mozga” da viče “četnici, svi ćete biti poklani, sve ćemo vas poklati“, vjerovatno misleći da će to uraditi ovi iz pokreta vehabija. Pokušao sam da dođem do njega, ali pošto sam bio malaksao od temperature, odustao sam i otišao kući”, tvrdi Đukić.

Vehabije mi plašile familiju

Đukić kaže da ga je pozvala policija na razgovor zbog incidenta, a dok je davao izjavu “vehabije sa bradama su došle pred njegovu kući i plašili suprugu, djecu i i majku”.

“Oko 18 časova naišao je „pasat“ sa četvoricom vehabija koji su gledali i posmatrali. S obzirom da držim jedini srpski klub u Bijelom Polju to sam shvatio kao prijetnju, ne samo prema meni već prema svakom dobronamjernom građaninu. Pošto se odvezao automobilo, naišao je mladić na motoru, zastao, pa pogledao ka meni i pokazavši rukom kao da će “da kolje”, a onda otišao. Zatim je naišao Raonić, koji se gledajući prema meni, smijao. Upitao sam ga “da li opet ima namjeru da provocira”, on je tiho uzvratio “jadan si, sve ćemo vas poklati“. Krenuo sam tada ka njemu, ali je pobjegao između zgrada”, ispričao je Đukić, tvrdeći da njegovu priču mogu potvrditi drugi mladići.

Policija: Sve je kod tužioca

U bjelopoljskoj policiji “Vijestima” je saopšteno da su nakon prijave incidenta “uradili sve potrebne službene radnje”, kao i da su spise predmeta proslijedili nadležnom tužiocu u tom gradu.

“Sproveli smo sve službene radnje, a o svemu je obaviješten nadležni tužilac”, rečeno je “Vijestima” ne objašnjavajući o kojim “službenim radnjama” je riječ, kao ni detalje iz krivičnih prijava dvojice komšija.

“Vijesti” su u policiji saznale da oni sumnjaju da je Zlatko Raonić “pripadnik pokreta vehabija”, zbog čega ga oni kao i ostale “drže na oku”.

Ako te opet dira, a ti bježi

Raonića ne boli samo incident, već i odnos policije tokom kratkog saslušanja, a on tvrdi i da su ga policajci “peckali” pitanjima “zna li šta su to vehabije”...

“Posebno me začudio savjet službenika koji su uzimali izjavu, da ako me Đukić opet napadne da pobjegnem i da im to onda prijavim. Sjutradan me pozvao na razgovor službenik ANB-a i savjetovao da povučem prijavu protiv počinioca, a ja sam to shvatio da država nije u stanju ili ne želi da mi pruži adekvatnu zaštitu“, navodi Raonić, koji je apel za pružanje zaštite uputio direktoru Uprave policije, ombdusmanu, Savjetu za unutrašnju kontrolu rada policije, Crnogorskom helsinškom komitetu, reisu Fejziću i NVO MANS.

Bonus video: