Ljekarka Ljiljana Šćepanović nesavjesno pružala ljekarsku pomoć

Sud je utvrdio da je Šćepanović nesavjesno pružila pomoć pacijentu uslovno osuđena
907 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 19:47h

Ljekarka Ljiljana Šćepanović, specijalizant interne medicine Kliničkog centra Crne Gore, osuđena je u Višem sudu u Podgorici na godinu zatvora, uslovno na tri godine, zbog krivičnog djela “nesavjesno pružanje ljekarske pomoći”.

U obrazloženju prvostepene presude, predsjednik vijeća sudija Dragoje Jović kazao je da je sud izostavio iz optužnice da je počinila krivično djelo “teško djelo protiv zdravlja ljudi”, te da je usljed njenih postupaka preminula pacijentkinja Ljeposava Đikanović.

Sudija Jović je kazao da je sud sa izvjesnošću utvrdio da je okrivljena Šćepanović nesavjesno pružila pomoć starijem pacijentu.

“Morali ste prepoznati ozbiljnost bolesti, jer je pacijentkinja imala infarkt miokarda nekoliko minuta i imali ste laboratorijske nalaze i EKG, koji su bili pokazatelj za drugačiji tretman. Morali ste biti svjesni da možete prouzrokovati pogoršanje zdravlja.

Međutim, vaša odgovornost da ste počinili teško djelo protiv zdravlja ljudi nije se mogla utvrditi zbog toga što nije urađena obdukcija, niti se može utvrditi da ste vi doprinijeli za nastavak smrti”, kazao je između ostalog sudija Jović.

Očigledno nepodoban način liječenja

U presudi se navodi da je 31. oktobra 2005. godine oko 11 časova, kao ljekar specijalizant interne medicine u kardio centru u Urgentnom bloku KC-a, pri pružanju ljekarske pomoći, oštećenoj Đikanović primijenila “očigledno nepodoban način liječenja i uopšte očigledno nesavjesno postupala”.

“Primijenila očigledno nepodoban način liječenja i uopšte očigledno nesavjesno postupala”

Okrivljena Šćepanović je “suprotno pravilima medicinske nauke i struke i bez konsultacije sa ljekarima kardiološke struke, uz puno nerealnog samopouzdanja pri liječenju oštećene, koja je sa simptomima bola u grudima i visokog krvnog pritiska dovedena u Urgentni blok kao hitni slučaj”.

“I pored dobijenih značajnih parametara EKG snimka, koji je ukazivao na postojanje apsolutne aritmije, koji su ukazivali na razvoj akutnog infrakta srčanog mišića oštećene, nije postavila pravu dijagnozu - sumnja na nastanak infarkta srčanog mišića i oštećenu Đikanović odmah prevela na Odjeljenje intenzivne njege, što predstavlja opšte prihvaćen standard u internoj medicini i kardiologiji.

Već je okrivljena propisivanjem terapije u vidu lijeka protiv bolova, otpustila oštećenu i preporučila joj odlazak kod kardiologa i uzimanje redovne terapije, iako je bila svjesna da kod takve kliničke slike oštećene po pravlima medicinske nauke i prakse može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja“, navodi se u presudi.

Bonus video: