Sudija Đešević: Imaš li još nešto osim ovoga da izjavite Duško?

Sudija i optuženi razgovarali su prisnim tonom (Sudija: "Je l u redu Duško?" Šarić: "U redu")
187 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 19:21h

"Reci mi Duško da nemaš još nešto za ovaj navod optužnice da navedeš, Duško", pitao je sudija Šefkija Đešević Duška Šarića, optuženog za pranje novca i šverc kokaina, u procesu koji u Crnoj Gori nazivaju "suđenje decenije".

Sudija i optuženi razgovarali su prisnim tonom (Sudija: "Je l u redu Duško?" Šarić: "U redu"), dok je crnogorska javnost čekala prve snimke sa dugo najavljivanog suđenja.

U nekoliko navrata optuženi je pokušavao da se sjeti odgovara na pitanje koje mu je postavio sudija, a sudija je pokušavao da se sjeti imena optuženog. (Sudija: "Čije je bilo vlasništvo Darko, ovaj, Duško?").

"U fazi glavnog pretresa podrazumijeva se da oslovljavnje bude sa vi, dakle, persiranje"

Bivši sudija Višeg suda Goran Velimirović smatra da ovakvo obraćanje optuženom nije primjereno sudnici.

"U fazi glavnog pretresa podrazumijeva se da oslovljavnje bude sa vi, dakle, persiranje", rekao je Velimirović. Zakonom nije određeno kako sudija treba da se odnosi prema optuženom, ali pravila u sudnici nameće sudska praksa.

Autoritet i distanca

Velimirović smatra da prisnost može da bude izazvana "skučenim prostorom".

Šefkija Đešević predsjedava specijalnim vijećem Višeg suda u Bijelom Polju

"Ako dugo godina sudite u maloj prostoriji u kojoj je optuženi udaljen metar i po od vas, teško je uspostaviti autoritet i distancu", rekao je.

Sudija Đešević poručio je da postupak vodi po zakonu i da nije prekršio proceduru.

Šefkija Đešević predsjedava specijalnim vijećem Višeg suda u Bijelom Polju u kojem se sudi Dušku Šariću i Jovici Lončaru za pranje novca i šverc kokaina.

Galerija

Bonus video: