Da li je kraj vaše veze blizu?

Ako partneru kažete da ga volite, a on vam na to umjesto i ja tebe, odgovori s «ne, ti mene ne voliš jer da me voliš ti ne bi ovo, ti bi ono…» ili s nekom sličnom rečenicom, trebalo bi vam biti jasno da vas partner baš i ne voli.
163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 14:02h

Nije važno koliko dugo bili u vezi, ukoliko nam je zaista stalo do partnera stalno ćemo tražiti signale koji upućuju na to da nas voli i da nam veza napreduje. Međutim, evo nekih znakova koji upozoravaju da je veza krenula nizbrdo i da se partner hladi.

Negativnost - Ako vaš partner u zadnje vrijeme sve što radite komentariše negativno. Na primjer, kaže li vam kako ste mu kupili poklon samo zato što ste prije toga učinili nešto pogrešno i što on ne zna, te da se poklonom želite iskupiti... Ili nazvali ste ga, ne zato što ga želite čuti, nego zato što ga provjeravate i sl…

Negativno gledanje na vaše postupke samo je odraz onoga kako partner vas gleda. U principu, osobe kojima se sviđate, a posebno one koje vas vole trebale bi i u lošim situacijama pomalo zažmuriti i gledati na jedno oko kako bi opravdale vaše postupke. Dok u nefunkcionalnim vezama, za razliku, partner stalno pokušava diskreditovati drugog pridajući njegovim postupcima neke negativne, navodno skrivene namjere.

Negiranje - Drugi znak koji bi vas trebao upozoriti na hlađenje partnera je negiranje. Ako partneru kažete da ga volite, a on vam na to umjesto i ja tebe, odgovori s «ne, ti mene ne voliš jer da me voliš ti ne bi ovo, ti bi ono…» ili s nekom sličnom rečenicom, trebalo bi vam biti jasno da vas partner baš i ne voli. Takvim ponašanjem on vas želi povrijediti i obezvrijediti. U takvim situacijama počećete prestati da govorite šta zaista mislite i da skrivate svoju ličnost, na što će partner opet negativno reagovati i govoriti vam kako ga ne volite.

Izbjegavanje – Izbjegavanje ne mora biti nužno fizičko. Može se pojaviti i kao izbjegavanje razgovora o nekim temama ili izbjegavanje nekih za vas važnih društvenih ili porodičnih događaja.

NNezainteresiranost – Nezainteresiranost je samo blaži oblik izbjegavanja. Najlakše je možete primijetiti kao nespremnost na razgovor o nekim za vas važnim temama poput braka, zajedničkog života i sl. Ako partner odbija da donosi sa vama odluke koje su bitne za vaš samostalni ili zajednički život (kao što su npr. preseljenje, novi posao) time pokazuje kako i nema namjeru sa vama ostati duže.

Provociranje – Postoje situacije u kojima vam partner namjerno (kao nedužno) kaže nešto za što zna da će vam podići adrenalin ili vas povrijediti i uzrujati, te time isprovocirati svađu. Zatim, nakon što odgovorite glasnijim tonom ili kažete nešto neprimjereno optuživaće vas kako ste živčani, neurotični i kako se stalno svađate. Ukoliko u takvim situacijama kažete nešto neprikladno, uhvatiće se tih vaši riječi i u svakoj prilici vam ponavljati npr. kako vi njega ne cijenite ili ne poštujete jer ste mu u tom trenutku rekli nešto ružno. Naravno, to će upotrijebiti prilikom svake svađe ili kada slijedeći bude htio da vas isprovocira.

Ovo se često događa u dužim vezama u kojima je jedan partner potpuno predan i zaljubljen, a time otvoren i nezaštićen, a drugi uvijek moći udarati niskim udarcima i tamo gdje najviše boli.

Ovakvo ponašanje često imaju i partneri koji vas varaju. Isprovociraće svađu (za koju ćete vi biti krivi), a on će imati zbog toga slobodnu veče ili dvije koje će moći provesti kako želi i s kim želi, a da ne mora da vam se pravda, javlja na telefon…

Bonus video: