Gostuju u Hrvatskoj o trošku Crne Gore

Na zvaničnom sajtu turnira, u dijelu Programi, najavljeno je gostovanje operske dive, ali ne i Crnogorskog simfonijskog orkestra.
59 pregleda 0 komentar(a)
žarko mirković, Foto: Arhiva Vijesti
žarko mirković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.07.2011. 13:14h

Operska diva Monserat Kabaje pjevaće uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra na otvaranju teniskog turnira sjutra u Umagu.

Za angažman simfonijskog orkestra u Umagu, Ministarstvo kulture Crne Gore je izdvojilo 20.000 eura, za “podršku koncertu”.

Ministarstvo je “Vijestima” saopštilo da je novac namijenjen za troškove puta do Umaga i nazad za 70 ljudi i za “angažman umjetnika”. U realizaciju koncerta je uključeno 50 stalnih članova orkestra i oko 20 dodatnih muzičara iz Crne Gore i regiona, koji su neophodni da bi se nastup održao. Za njih je izdvojen novac za honorare, putne troškove, hranu i smještaj.

Organizatori turnira 23. teniskog turnira “Studena” u Umagu snose troškove boravka članova orkestra i “dio honorara”, kako je saopštilo Ministarstvo.

Direktor Muzičkog centra Žarko Mirković nije odgovorio “Vijestima” koliko košta gostovanje orkestra u Umagu, ko snosi troškove i ko je i zbog čega pristao na takav angažman.

Mirković je pojasnio da će odgovoriti samo ukoliko se “Vijesti” pozovu na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, iako su pitanja poslata upravo na taj način.

“Zbog tretmana koji Muzički centar Crne Gore ima u vašem listu ne želim da odgovaram na vaša pitanja. Sve službene podatke možete dobiti ako nam uputite zahtjev u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama”, napisao je Mirković.

Na zvaničnom sajtu turnira, u dijelu Programi, najavljeno je gostovanje operske dive, ali ne i Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Muzički centar je saopštio da je Crnogorski simfonijski, osnovan u okviru Muzičkog centra Crne Gore, nastupio je na premijernom koncertu u decembru 2007. pod dirigentskim vođstvom Alekseja Šatskog, izvevši muziku iz prve crnogorske opere “Balkanska carica”.

U protekle četiri sezone s orkestrom su sarađivali istaknuti crnogorski i inostrani umjetnici: Goran Krivokapić, Grigorij Krasko, Vladimir Ovčinikov, Boštjan Lipovšek, Ingomar Rojner, Roman Simović, Štefan Kropfič, Emanuel Sison, Tim Hju i Ronald Kolman.

Koncert u Umagu prvi je nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra u Hrvatskoj. Koncertom će dirigovati španski dirigent Hoze Koljado, koji je nastupao na najpoznatijim svjetskim pozornicama, uključujući i Metropolitan operu, Karnegi hol u Njujorku, Skalu u Milanu, Arenu u Veroni, Rojal Albert hol i Rojal festival hol u Londonu.

Bonus video: