DRAMSKI VREMEPLOV

"Rasprava" Pjera D’Marivoa na Grad teatru

Zanimljivo je da je u produkciji “Rasprave” učestvovala još jedna kuća – pozorište Bulandra u Bukureštu
0 komentar(a)
rasprava, Foto: Vuk Lajović
rasprava, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.03.2019. 13:55h

Dio dramskog “vremeplova” kojim 25. Grad teatar ovog ljeta vodi publiku na neke od svojih najboljih i najuspješnijih ostvarenja, pripao je još jednoj koprodukciji sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem iz Beograda - “Raspravi” Pjera D’Marivoa, u režiji Aleksandrua Dariea (premijerno je izvedena u Budvi 2009.), koja se 23. i 24. jula igra na sceni na platou hotela “Mogren” u 22 sata.

Predstava rumunskog reditelja, jednog od najpoznatijih u Evropi upravo po inscenacijama klasičnih pisaca (dobitnik je visokih internacionalnih nagrada, režira u Velikoj Britaniji, SAD, Japanu…), koji je i predsjednik Evropske pozorišne unije, nakon budvanske premijere učestvovala je i na velikim svjetskim festivalima (Bogota).

Smješteni u fascinantnu scenografiju Oktavijana Nekukaja (rotirajuća scena s ogledalima, u kojima svaki gledalac može da se sretne sa sobom), koji je uradio i kostime, u koreografiji Sonje Vukićević, i uz muziku koju je komponovala Irina Dečermić, uzbudljivi Marivoovi junaci otvaraju raspravu o ljubavi…

“Volim “skrivene” pisce, koji kažu jedno, a vi razumijete nešto potpuno drugo. Pjer Marivo se pretvara da je njegova drama o tome ko će prvi da učini preljubu, muškarac ili žena. To je prvi nivo predstave. Ali, on zapravo govori o poštenju I nepoštenju, o prihvatanju sopsvene karma, sopstvene sudbine ili pretvaranju da ste neko drugi. Govori o pravoj prirodi čovjeka, ali na skriveni način. Mislite da će biti komedija, a ispadne nešto drugo”, izjavio je o “Raspravi” Darie, koji je uradio i adaptaciju teksta i dizajn svijetla.

U predstavi igraju Goran Šušljik, Nada Šargin, Anita Mančić, Sonja Vukićević, Maša Dakić, Marko Janjić, Suzana Lukić, Radovan Vujović, Miljan Prljeta, Iskra Brajović, Ivan Pantović, Kaća Todorović, Branislav Jevtić i Jelena Angelovski.

Zanimljivo je da je u produkciji “Rasprave” učestvovala još jedna kuća – pozorište Bulandra u Bukureštu, koje Aleksandru Darie kao upravnik uspješno vodi skoro deceniju, i gdje je, takođe, premijerno izvedena, a na stalnom repertoau nalazi se u JDP u Beogradu..

Preporučujemo za Vas