U Herceg Novom počeo 9. sajam Trg od knjige

Na manifestaciji koja će trajati do 28 jula i koja je okupila 50-ak izdavača biće organizovane književne večeri , dramski i muzički programi i predstavljanje izdavača
89 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Bičkov, Foto: Slavica Kosić
Andrej Bičkov, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.07.2011. 11:45h

"Svaka knjiga stvara svog čitaoca. Ona ga uznemirava, ispunjava ga strašću, i u njegovoj svijesti otvara svijetove u kojima se on pronalazi, putujući kroz nju. Ali ona rađa i njegovu nezadovoljenost. Kada je pročita do kraja, čitalac se ponovo sprema za put. Tako knjiga, rađa knjigu, tako knjiga otvara novu knjigu", kazao je pisac Andrej Bičkov otvarjući u Herceg Novom 9. sajam Trg od knjige.

On je poručio da uprkos tome što čovječanstvo danas okružuju ekrani, te ga više sustižu slike umjesto riječi i što nam se čini da knjiga gubi vrijednost, nije tako, jer intelektualna i avangarda društva se ne mogu zamisliti bez knjige, a čovjek mora biti čuvar hrama knjige.

Nevenka Mitrović direktorica JU Gradska biblioteka i Čitanica, usatnove koja je uz Opštunu Herceg Novi, JUK Herceg fest i NVO Književna zajednica Herceg Novi organizator manifestacije, je kazala da su se prilikom koncipiranja programa isključivo rukovodili kvalitetom

Na svečanosti otvaranja sajma nastupio je i akademski COLLEGIUM MUSICUM pod dirigentskom palicom Dаrinke Mаtić Mаrović.

Na manifestaciji koja će trajati do 28 jula i koja je okupila 50-ak izdavača biće organizovane književne večeri , dramski i muzički programi i predstavljanje izdavača. Crnogorskih savremenih pisaca ni ove, kao ni prethodnih godina nema na Trgu od knjige.

Nevenka Mitrović direktorica JU Gradska biblioteka i Čitanica, usatnove koja je uz Opštunu Herceg Novi, JUK Herceg fest i NVO Književna zajednica Herceg Novi organizator manifestacije, je kazala da su se prilikom koncipiranja programa isključivo rukovodili kvalitetom.

U prvom programu manifestacije predstavljen je roman Dipendra, ruskog pisca Andreja Bičkova.

U središtu romana je istinita priča o nepalskom princu prestolonasljedniku Dipendri koji je ubio svoje najbliže, a potom presudio i sebi.

"Zvuči zastaršujuće, zlokobno i stravično, posebno u svjetlu nepalske tradicije", kazao je književni kritičar Gojko Božović i objašnjava:

"Tamo je kralj Bog. Ubivši kralja, Dipendra ne ubija samo autokratskog vladara, već ubija istovremeno i Boga. Pošto je prestolonasljednik, dakle Bog, presuđujući sebi on iznova ubija Boga. To je zapravo drama modernog čovjeka i svijeta. Iako roman govori o tri civilizacije, autor se ne zadovoljava tipskim predstavama, već pokušava da kroz romanesknu lucidnost poruči da su tipske predstave zapravo stereotipi. Niti je Zapad toliko otudjen, niti je Istok toliko tradicionalan ili u sukobu sa modernim".

Večeras će biti upriličen program naslovljen Potreba za pričom i pričanjem ostaje, a priča teče dalje i pričanju nema kraja – u čast Ivu Andriću i 50. godišnjici dodjele Nobelove nagrade.

Biće predstavljena i sabrana djela Kazimira Maljevića Bopg nije zbačen i Dan i nešto od noći Dragiše Kalezića.

Bonus video: