Čiji su hoteli dati kao hipoteka za milionski kredit kod Prve banke

Lončar nije želio da odgovori ni na pitanje ko su vlasnici “Prestiža“, objasnivši da ne zna o kom se ugovoru radi
91 pregleda 0 komentar(a)
MAx prestige, Foto: Arhiva Vijesti
MAx prestige, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.07.2011. 08:41h

Čitanje pismenih dokaza obilježilo je četvrti dan glavnog pretresa Pljevljacima Dušku M. Šariću (33) i Jovici S.Lončaru (49) pred specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda, kojim predsjedava sudija Šefkija Đešević.

Zbog toga što su se okrivljeni izjasnili da nijesu imali uvid u dokaze, a prvenstveno u transkript presretnutih razgovora koji su u srijedu prezentovani u sudnici, vijeće je odlučilo da se Šariću i Lončaru dostavi CD sa audio-vizuelnim zapisom preko Uprave zatvora, koja bi trabalo da im u pritvoru obezbijedi tehniku za gledanje i slušanje tih razgovora.

Jedan od Šarićevih branilaca, advokat Kasim Dizdarević zahtijevao je da se braniocima omogući „slobodna posjeta“ bez „staklenog zida“, kako bi se omogućila “nesmetana komunikacija sa klijentima”.

Prije izvođenja-čitanja dokaza specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović pojasnila je da će biti prezentirani oni dokazi, koji su dostavljeni od strane Uprave za sprečavanje pranja novca i terorizama, a koji se tiču spisa dokaza koji su korišćeni tokom finansijske istrage koju je radio vještak Vlajko Milićević.

Na pročitani nalaz na oko 56 strana sa mišljenjem vještaka Milićevića, koji se tiče poslovne, finansijske, bankarske i statusne dokumentacije „Mat company“, “Mateniko“ LLC i „Camarilla Corporation“, stranke u prosecu nijesu imale prigovor.

Miodrag Golubović je u ime advokatskog tima Jovice Lončara naveo da je vještak Milićević dao “preciznu hronologiju od osnivanja „Mat company“, te da se iz navedenog vidi da su samo osnivanje i promjene praćene pozitivnim zakonima Crne Gore”.

“Sve je jasno evidentirano i dokumentovano i niko od poslovnih banaka nije reagovao. Sve promjene su praćene u duhu zakona i svi ugovori su uredno ovjereni i nijedan nije „napadnut“. Začuđujuće je to da je tužilac optužio okrivljene za pranje novca s obzirom na to da vještak nigdje nije našao nepravilnosti u finansijskom poslovanju „Mat company“ prema poslovnim bankama”, iznio je Golubović.

U nastavku izvođenja dokaza, tužiteljka Ivanović odustala je od izvještaja, tj. hronološkog prezentovanja papirologije načina dobijanja kredita „Mat company“ kod Prve banke.

Na pitanje tužiteljke „koji je pravni interes da firma „Prestige“, koja ima hotel u Budvi, ponudi svoju imovinu kao hipoteku Prvoj banci, za ostvarivanje kredita „Mat company“, okrivljeni Lončar nije mogao da pojasnio jer kako kaže “nema taj ugovor”.

Lončar nije želio da odgovori ni na pitanje ko su vlasnici “Prestiža“, objasnivši da ne zna o kom se ugovoru radi jer je veliki broj sličnih dokumenata „Mat company” sklopio sa poslovnim bankama u Crnoj Gori.

Za vrijeme jučerašnjeg pretresa tužiteljka je u jednom momentu prigovorila vijeću sudije Đeševića da „previše dozvoljava odbrani da sugeriše okrivljenom Lončaru kako će da odgovori na pitanje“.

Prema optužnici Duško Šarić i Jovica Lončar su se udružili u periodu od 24. jula 2006. godine do 27. februara 2010. godine da bi putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili porijeklo novca, za koji su, navodno, znali da je pribavljen krivičnim djelom „neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet droga izvršenog na organizovan način u ukupnom iznosu od 21.353.879 eura.

Glavni pretres se nastavlja u ponedjeljak.

Bonus video: