Nijeste ni pretpostavili: Ženino zvocanje vam može spasiti život

Pregledani su podaci 4.403 pacijenta koji su preživjeli srčani udar, od čega 33.7 posto žena, a zaključeno je kako je gotovo polovina pacijenata (46.3%) otišlo u bolnicu u roku od dva sata.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2011. 14:44h

Pogodnosti koje brak ima na zdravstveno stanje, pogotovo kod muškaraca, odavno je poznato, ali da li ste pretpostavili da vam čak i ženina prigovaranja mogu spasiti život?

Naime, muškarci koji su preživjeli srčane udare zahvaljujući brizi, ali i prigovaranju svojih supruga, puno su brže potražili liječničku pomoć i redovnije su se brinuli za svoje zdravlje, za razliku od samaca, udovaca i rastavljenih muškaraca.

Istraživanje sprovedeno u Kanadi nastojalo je da procijeni uticaj bračnog statusa na vremenski period od prve pojave boli u grudima do dolaska na hitni medicinski prijem, prenosi net.hr.

Pregledani su podaci 4.403 pacijenta koji su preživjeli srčani udar, od čega 33.7 posto žena, a zaključeno je kako je gotovo polovina pacijenata (46.3%) otišlo u bolnicu u roku od dva sata, odnosno 73.6 posto u okviru šest sati od prvog pojavljivanja bola. Oženjeni pacijenti, njih čak 75.3 posto, otišli su u bolnicu u okviru šest sati od prvog pojavljivanja bola, u poređenju sa 67.9 posto samaca, 68.5 posto razvedenih muškaraca i 70.8 udovaca koji su napravili isto u jednakom vremenskom periodu.

Međutim, kod udatih žena nije primijećeno da je bračni status koristio u njihovoj potrazi za ljekarom. Istraživači su zaključili da žene češće zauzimaju stav one koja brine i podstiču svoje supružnike da što prije potraže ljekarsku pomoć.

Bonus video: