Premijera predstave Mediterano: Ljudska priča u pozorištu

Mladen Nelević je na maestralan način dočarao lik narednika Lo Rusa, vojničine mekog srca koji je bio oslonac predstave
229 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2011. 15:02h

„Jedan rod, jedan narod. Isti rod, isti narod“ odzvonio je u pola glasa zvonki moto premijere predstave „Mediterano“, iz usta barda beogradskog glumišta Vlastimira Đuze Stojiljkovića koji je tumačio ulogu mudraca i filozofa, sveštenika na malom grčkom ostrvu na koje je vihor rata donio italijanske vojnike.

Dok je publika na maloj sceni srednjovjekovnog kompleksa Buća aplauzima ispraćala posljednje taktove osme predstave tivatskog Centra za kulturu u očima velikog glumca zaiskrile su suze.

"Ovo nije komedija. Ovo je sjajna priča. Ljudska priča, koja se retko sreće u pozorištu. Zato sam i pristao da igram. Ovo što govori pop je divna ideja, ali neizvodljiva. U životu morate ići i ukoso, dijagonalno“, rekao je novinarima nakon premijere Đuza Stojiljković.

"Sve mi se sviđa", rekla je Tanja Bošković koja tumači epizodnu ulogu italijanskog pilota

"Hvala Erolu što se sjetio da umjesto Aljoše Vučkovića pozove mene. Mislim da je ovo ansambl mojih snova. Ja sam se nauživala deset dana i uživaću još koliko god budemo puta igrali. Ovo su stvarno dragulji. Julija, ona je ko grčka boginja. Kao da su je bogovi vajali. Kako otpjeva, kako igra, kako je čedna, kako je slatka.

Ushićena sam i ovim tekstom. Sve mi se sviđa“, rekla je Tanja Bošković koja tumači epizodnu ulogu italijanskog pilota. Ona je istakla da će „Mediterano“ sigurno biti hit predstava tivatskog pučkog pozorišta koja će imati svoje brojne fanove.

Nelević kao narednik Lo Ruso

"Veoma sam zadovoljna. Ja sam inače užasno samokritična, ali večerašnjom predstavom i mojom ulogom sam zaista zadovoljna. Negdje sam sabrala sve ono što znam, pokazala sam sve svoje kvalitete. I sama reakcija publike i ljudi koji me znaju potvrdili su da sam uradila jedan dobar posao.

Mi smo se zaista razumjeli sa režiserom. On je bio strpljiv sa nama mlađima. Mijenjali smo likove, dodavali, oduzimali. Imali smo veliku slobodu. Moj lik na samom startu je bila potpuno drugačiji.

"Uzeta je samo priča i ideja iz filma, a sve ostalo je popunjeno dramatizacijom Dunje Petrović i režijom Erola Kadića"

Vasilisa je bila odsječna, hladna, slična naredniku. Ali Erol je zbog mene, i nekih mojih sposobnosti, promijenio lik, izmiksovao i dobili smo toplu, emotivnu Vasilisu.“, rekla je mlada crnogorska glumica Julija Milačić za čiju glumu Tanja Bošković nije štedjela riječi hvale.

Mladen Nelević je na maestralan način dočarao lik narednika Lo Rusa, vojničine mekog srca koji je bio oslonac predstave.

"Uzeta je samo priča i ideja iz filma, a sve ostalo je popunjeno dramatizacijom Dunje Petrović i režijom Erola Kadića. Komad nema veze sa filmom osim osnovne ideje i priče. Erol Kadić je bio izuzetno spreman za ovaj komad i njegovo oduševljenje komadom je prenio na nas.

Znao je šta radi što je za nas glumce jako važno. Glumac je i zna kako treba da se radi. Moja uloga je lokomotiva u predstavi koja upravlja akcijom. Ja sam narednik, oni su vojnici, pa sam bio motor predstave“, rekao je Nelević poslije premijere.

Centar za kulturu je ozbiljna produkcija

Reditelj Erol Kadić je novinarima priznao da je na samom vrhuncu predstave dok su junaci „Mediterana“ dovršavali posljednji pozorišni čin, jedući punjenje paprike i sjećajući se ratnih dana na zaboravljenom rajskom ostrvu, zaplakao.

"Centar za kulturu ne da je ispratio moje zahtjeve, nego ja sam prosto iznenađen koliko su oni sposobni"

"Očekivao sam da bude ovako dobra reakcija publike. Prosto ne može a da se publika ne poistovjeti sa pričom o ratu ali na jedan specifičan način. Mi smo radili za dušu publike. Emocija sa scene je prešla u publiku. U prvom planu je emocija.

Centar za kulturu ne da je ispratio moje zahtjeve, nego ja sam prosto iznenađen koliko su oni sposobni i koliko mogu da ispune i mnogo veće zahtjeve. Ovo je mnogo ozbiljna produkcijska priča. Ali, ne samo oni, nego sam primijetio da i cijeli grad diše za ovu predstavu. To je jako lijepo. A onda ovaj koktel koje pripremaju tivatske žene! Tog entuzijazma više nema“, rekao je Kadić.

Pored standardno dobrog virtuoza scene Bore Stjepanovića i iskusnog Nenada Ćirića, italijanskog poručnika - nesuđenog slikara, zapažen nastup zabilježili su i Goran Slavić u ulozi Farine, Stevan Radusinović u ulozi Stracaboska, Slaviša Grubiša i Emir Ćatović.

U novoj produkciji tivatskog CZK koja je odigrana u takmičarskom programu ovogodišnjih „Purgatorija“ nastupaju i tivatski glumci amateri Milovoj Slaby, Anuška Vlahović, Vojislav Kaluđerović, Dragan Laković i djeca Đorđe i Dušan Šušić.

Galerija

Bonus video: