Evo šta možete da uradite same za zdravlje dojki

199 pregleda 0 komentar(a)
dojke, grudi, Foto: Shutterstock
dojke, grudi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.04.2018. 17:27h

Dojke su podložne promjenama. Reaguju na hormonalne promjene, mogu boljeti, a reaguju i na hranu, način života i na stres

Hraniti se zdravo

Puno povrća (posebno kupusnjača), umjereno cijelih žitarica i voća, jako malo mesa i mesnih prerađevina. Birajte organsku hranu jer je bogatija hranjivim stvarima i ima manje štetnih susptanci.

Održavati normalnu tjelesnu težinu cijeli život

Rizik za rak dojke upola je manji kod mršavih nego kod debelih žena nakon menopauze. Razlog je slabiji uticaj estrogena i manje toksina u organizmu.

Čak i kod žena koje su nositeljke mutacije BRCA 1 gena normalna tjelesna težina između 18. i 30. godine drastično smanjuje rizik nastanka raka dojke u dobi između 30 i 40 godina, kada se najčešće javlja kod tih žena.

Redovna umjerena fizička aktivnost

Znojiti se svaki dan barem pola sata ili optimalno pet sati sedmično. Razlog: niži nivo estrogena, jači imuni sistem.

Izbaciti štetne navike

Pušenje - povezano je s visokim rizikom za rak dojke.

Alkohol - svaki gram alkohola na dan povišava rizik od raka dojke za jedan odsto.

Razlog: dramatično uništavaju važne nutrijente koji održavaju zdravlje dojki.

Redukujte toksine

Hrana, kozmetika, boje za kosu, deterdženti puni su toksina koji su direktni ili indirektni uzročnici raka dojke. Birajte prirodnije preparate i budite umjerene. Čistite svoje tijelo od otrova.

Masaža i samopregled

Tokom tuširanja masirajte dojke u smjeru osmice tjerajući limfu od donjih djelova prema pazuhu. Tako ćete ujedno pregledati dojke.

Udoban grudnjak

Ne nositi tijesne i krute grudnjake, a nipošto ne spavajte s grudnjakom. Takvi grudnjaci remete cirkulaciju, posebno cirkulaciju limfe koja odvodi sve štetne i otpadne stvari iz tkiva dojki.

Oprez s pilulom

Oprezno koristite hormonsku terapiju i oralne kontraceptive. Prve ne duže od pet godina, a oralne kontraceptive ne duže od deset godina.

Rano majčinstvo

Početi ranije rađati - ako je ikako moguće, prije 30. godine.

Dojenje

Dojiti barem šest mjeseci - dobro je i za majku i za dijete.

Naučiti savladati stres

Stres je u današnjem svijetu i načinu života neizbježan, ali njime se može upravljati. Disciplina, ljubav i upornost tri su čvrste okosnice uspješnog života i svaki stres čine manje štetnim.

Bonus video: