Jedanaest centara za kulturu u Crnoj Gori trošiće po 9.000 eura

Zanimljivo je da su ovi ugovori potpisani u gradu Cetinju, koji je jedina crnogorska opština koja nema centar za kulturu
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 14:16h

Jedanaest centara za kulturu iz 11 opština sa sjevera Crne Gore, imaće priliku da za godinu „potroši“ po nepunih devet hiljada eura, koje će im za organizovanje manifestacija i festivala koji su od značaja za ravnomjeran kulturni razvoj Crne Gore, kao sufinasijer obezbijediti Ministarstvo kulture.

Ovako nešto predviđeno je ugovorom, koji su na Cetinju potpisali ministar kulture Branislav Mićunović i direktori i predstavnici 11 opština sa sjevera. Zanimljivo je da su ovi ugovori potpisani u gradu Cetinju, koji je jedina crnogorska opština koja nema centar za kulturu.

Na Cetinju je samo nedavno, formiranjem nove vlasti formiran sekretarijat za kulturu. Ministar Mićunović, objasnio je da se već tri godine realizuju dugoročne investicije Vlade kojima se "konzistentno unapređuje kulturni i društveni život lokalnih zajednica i crnogorske kulture".

"Namjera nam je bila da doprinesemo cjelovitom korišćenju kulturnih potencijala sjevera"

On je u tom dijelu naglasio da je ministarstvo kulture 2009. godine započelo program revitalizacije kulture na sjeveru Crne Gore, u saradnji sa Direkcijom javnih radova u 11 opština i opštinskih ustanova kulture.

"Namjera nam je bila da doprinesemo cjelovitom korišćenju kulturnih potencijala sjevera, povećanju kvaliteta umjetničke produkcije, zaštiti kulturnih dobara i poštovanju specifičnih kulturnih potreba, da obezbijedi kvalitativno podizanje opšteg nivoa kulturnog života i njegovo kontinuirano unapređenje kroz različite vidove kulturnog djelovanja", rekao je Mićunović.

Milion za programsku prezentaciju

Iz ministarstva kulture ističu da je program razvoja kulture na sjeveru obezbijedio rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje savremenom scenskom tehnikom 15 objekata kulture u Andrijevici, Beranama i Petnjici, Plavu, Gusinju i Murinu, Bijelom Polju, Žabljaku, Pljevljima, Plužinama, Rožajama i Šavniku.

"Iskustvo koje smo zajednički gradili tokom tri prethodne godine mora biti potvrđeno novim pristupom"

"Od početka programa do danas organizovano je i izvedeno ukupno 744 programa, čime je obezbijeđena zastupljenost svih formi umjetničkog izražavanja, od savremenog stvaralaštva do zaštite i očuvanja kulturne baštine, izvornih i tradicionalnih osobenosti i vrijednosti multikulturalne Crne Gore", kazao je Mićunović.

On je istakao da je Crna Gora za realizaciju Programa razvoja kulture na sjeveru do sada obezbijedila više od četiri miliona eura, odnosno tri miliona za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje objekata kulture, i oko milion za programsku prezentaciju.

"Iskustvo koje smo zajednički gradili tokom tri prethodne godine mora biti potvrđeno novim pristupom i odnosom prema povjerenim resursima, njihovoj daljoj izgradnji, odgovornim, kvalitetnim i kreativnim angažmanom, poštovanjem i afirmacijom kulturne različitosti kao zajedničke vrijednosti, i nadasve, uspostavljanjem saradnje i disperzijom budućih aktivnosti na cijeloj teritoriji Crne Gore", zaključio je ministar.

Galerija

Bonus video: