AFERA ZAVALA

U Crnoj Gori se prvo gradi pa se onda dobije ili ne dobije građevinska dozvola

"Od ove afere ne bi bilo ni slova a da moj veliki prijatelj Sveto Marović nije ušao u posao i bio suvlasnik zemlje na Zavali"
246 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Sekulić, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Sekulić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.07.2011. 14:01h

"Od ove afere ne bi bilo ni slova, a da moj veliki prijatelj Sveto Marović nije ušao u posao i bio suvlasnik zemlje na Zavali", izjavio je Dragan Sekulić u nastavku suđenja u aferi Zavala u Višem sudu u Podgorici

"Time sam mu samo napravio medveđu uslugu, ali i sebi. Nastala je velika medijska hajka na Sveta Marovića. Regularno sam kupio zemlju na rtu Zavala od više porodica Medina za 26 miliona eura.

Od te imovine 51% zemljišta prodao sam Miraxu, Polonskom i Lejbmanu za 20 miliona, a zatim nakon izvjesnog vremena preostalih 49% za 10 miliona eura.

Kada sam vratio kredit banci platio porez državi, meni je čisto ostalo 2.5 miliona eura i sa tom zaradom sam bio jako zadovoljan.

U posao sa Miraxom, odnosno Lejbmanom i Polonskim sam ušao, nakon što sam obišao njihove sagrađene objekte u Moskvi i Sankt Petersburgu i shvatio da se radi o izuzetno jakoj firmi, pa sam pomislio da ima uticaj na njihovo poslovanje i predsjednik Putin", nastavio je Sekulić.

Međutim, velika hipotekarna kriza u SAD onemogućila je ruske investitore da do kraja završe hotele i vile na rtu Zavala.

Polonski i Lejbman su počeli da grade vile na rtu Zavala bez građevinske dozvole, jer je takva praksa u Crnoj Gori, da se gradi bez dozvole, pa da se poslije dobije ili ne dobije građevinska dozvola".

Dragan M. Sekulić, vlasnik i izvršni direktor preduzeća "Moninvest" DOO Budva optužen je za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem.

U optužnici se navodi da je od novembra 2007. do juna 2008. u Budvi, okrivljeni Sekulić osnovao preduzeće “Moninvest” DOO Budva, sa novčanin ulogom od 20 centi, čiji je osnivač i Svetozar Marović sa novčanin ulogom od 80 centi.

Sekulić je, sa preduzećem “Slav Inn” DOO Podgorica, čiji je osnivač “Mirax Balkan” DOO Podgorica, a ovlašćeni zastupnik Vječeslav Lejbman, 17. oktobra 2007. osnovao preduzeće “Zavala Invest” DOO Budva, pri čemu je osnivački kapital društva iznosio 1 euro u kojem je na osnovu uplaćenih uloga, “Moninvest” postao vlasnik 26 odsto udjela, a “Slav Inn” 74 odsto udjela u društvu. Zatim su 1. novembra 2007, okrivljeni Sekulić i Vječeslav Lejbman, donijeli odluku o povećanju nenovčanog kapitala preduzeća “Zavala Invest” DOO Budva, kojom se nenovčani kapital društva povećava za ukupan iznos od 39.215.686 eura po osnovu vrijednosti zemljišta u površini od 44.143 m2, i koje zemljište je u označenom procentu “Slav Inn” prethodno kupilo od “Moninvesta” za iznos od 20 milion eura.

Nakon toga je 08. maja 2008. okrivljeni Sekulić sa Lejbmanom zaključio ništav ugovor o prenosu udjela i istupanju člana društva iz “Zavala Invest” DOO Budva, kojim je svoj ukupan udio u društvu od 26 odsto koji čini zemljište u vrijednosti od 19.215.686 eura i novčani kapital od 0,26 eura prenio na “Slav Inn”, za koji prenos se “Slav Inn” obaveza da “Moninvestu” isplati iznos od 10 miliona eura, čime je na štetu preduzeća “Moninvest” preduzeću “Slav Inn” pribavio korist u iznosu od 9.215.686 eura.

Sljedećeg dana, iz preduzeća “Moninvesta” istupio je osnivač Marović Svetozar i ugovorom o prenosu udjela i istupanja iz društva prenio na okrivljenog Sekulić Dragana svoj udio u društvu od 80 odsto što čini 0,80 centi, dok se okrivljeni Sekulić Dragan za preneseni udio obavezao da plati Marović Svetozaru cijenu od 1.000.000 eura u roku od pet godina.