"Don Žuan" na Kotor Artu

"Don Žuan" je primjer odmjerene i suptilne aktuelizacije klasičnog teksta i rijetka crnogorska predstava koja je izazvala veliku pažnju u regionu
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 13:21h

Izvedbom pozorišne predstave “Don Žuan” u režiji Ane Vukotić, koprodukcijom Internacionalnog festivala Kotor Art i Crnogorskog narodnog pozorišta, 21. jula od 23 sata na bastionu Parilo počinje pozorišni segment Kotor Arta, koji će trajati do 15. avgusta.

Predstava „Don Žuan“ igraće se i 22. i 23. jula. Jezičku adaptaciju predstave je uradio Ljubomir Đurović, saradnik na scenografiji je Aleksandar Vukotić, scenski pokret Tamara Vujošević Mandić, kostimograf prestave je Leo Kulaš, a muziku je napisao Ivan Marović, saradnica na dramaturgiji je Dragana Tripković.

U predstavi igraju: Dragan Mićanović, Simo Trbješanin, Jelena Minić, Stevan Radusinović, Zoran Vujović, Mišo Obradović, Branimir Popović, Nada Vukčević, Žaklina Oštir i Dejan Ivanić. Predsatava je premijerno izvedena u Podgorici u decembru 2009. godine, a potom u Kotoru u avgustu prošle godine.

U kritikama koje su do sada pratile ovu predstavu, navedeno je da je „Don Žuan“ primjer odmjerene i suptilne aktuelizacije klasičnog teksta i rijetka crnogorska predstava koja je izazvala veliku pažnju u regionu.

“Iako predstava odlično funkcioniše i na sceni-kutiji, u kotorskoj postavci veoma je bitno naglasiti ambijentalnost tj. činjenicu da kao mjesto igranja nije, uobičajeno i konvencionalno, odabrana Ljetnja pozornica, nego zanemareni prostor pored nje, što predstavlja izazov slobodi i kreativnosti, koji odgovara samom duhu predstave, ali i težnji da se Kotor osvijesti kao grad prirodnih pozornica, od kojih svaka ima svoju adekvatnost, značenje i dramaturgiju,i koje treba naučiti prepoznati i koristiti”, saopštili su organizatori Kotor Arta.

Bonus video: