Pretjerivanje sa alkoholom više šteti djevojkama nego mladićima

Na osnovu rezultata magnetne rezonance mozga, utvrđena je izmijenjena moždana aktivnost kod tinejdžerki koje se opijaju u odnosu na one koje to ne čine. Razlika je uočena u regijama mozga zaduženim za pažnju i pamćenje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 11:41h

Opijanje može da ima dugoročne negativne efekte na mozak tinejdžerki, pogađajući ih više nego njihove vršnjake, ukazala je skorašnja studija obavljena na Univerzitetu Kalifornije i Univerzitetu Stenford.

Pod opijanjem se podrazumijeva četiri ili više pića odjednom za žene i pet ili više za muškarce, a istraživanje je obavljeno na 95 američkih tinejdžerki, od kojih je 40 priznalo da se ponekad opija.

Na osnovu rezultata magnetne rezonance mozga, utvrđena je izmijenjena moždana aktivnost kod tinejdžerki koje se opijaju u odnosu na one koje to ne čine. Razlika je uočena u regijama mozga zaduženim za pažnju i pamćenje. Ta razlika se održava i znatno pošto se osoba oporavila od opijanja.

Štetnije dejstvo pretjerivanja s alkoholom na tinejdžerkama nego na njihovim vršnjacima se pripisuje razlici od godinu - dvije u formiranju ženskog u odnosu na muški mozak, hormonalnoj razlici među polovima, sporijem metabolizmu kod žena nego kod muškaraca, većem udjelu masti u tjelesnoj masi žena i njihovoj manjoj težini.

Američki tim naglašava da gotovo tri od deset domaćih tinejdžera u završnoj godini srednje škole prijavljuju da su se u prethodnih mjesec dana opijali.

Bonus video: