Amfilohije nije došao, advokati napustili suđenje

Današnjem pretresu prisustvovala su četiri novinara od oko 20 koliko ih je došlo, što prema Đurišićevoj ocjeni nije bilo dovoljno
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 18:19h

Zamjenik Višeg državnog tužioca Veljko Rutović zatražio je danas da se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osudi i kazni zbog govora mržnje.

Nakon predstavljanja dokaza protiv Amfilohija, koji nije prisustvovao suđenju, Rutović je u završnoj riječi rekao da ostaje pri zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka, jer je utvrđeno da je »okrivljeni izvršio prekršaj koji mu se stavlja na teret«.

"Izgovorene riječi okrivljenog predstavljaju način na koji se vrijeđanjem, omalovažavanjem i iznošenjem prezira kod pripadnika drugih vjerskih i nacionalnih grupa izazivaju ili mogu izazvati negativna osjećanja", pojasnio je Rutović.

Rutović je naveo da ni sam Amfilohije ne spori da je izgovorio inkriminisane riječi, ali ih opravdava

Na Badnje veče, 6. januara, Amfilohije je u Baru prokleo sve koji hoće da sruše limeni objekat na Rumiji.

Šta je drugo nego pasja vjera

Istog dana, u Podgorici, on je kazao da "samo pasja i lažna vjera može reći da treba rušiti crkvu na Rumiji".

"Šta je drugo nego pasja i nikakva vjera, kada se iz usta nekoga ko kaže da je hrišćanin i pritom mitropolit, čuje da treba srušiti crkvu Svete Trojice na Rumiji", rekao je tada Amfilohije ispred Hrama Hristovog vaskrsenja.

Rutović je naveo da ni sam Amfilohije ne spori da je izgovorio inkriminisane riječi, ali ih opravdava.

On je dodao da je mitropolit djelo učinio javno i to tako da bi i drugi to mogli čuli, što vrijeđa nacionalna i vjerska osjećanja pripadnika drugih nacija i vjera.

"I predstavlja govor mržnje, koji ima elemente prekršaja, za šta pred zakonom treba da odgovara svaki čovjek, bio mitropolit, sveštenik ili bilo ko drugi, zbog čega predlažem da se okrivljeni kazni i osudi po zakonu", rekao je Rutović.

Amfilohijevi branioci još jednom su zatražili izuzeće sudije Begović i predsjednika podgoričkog Suda za prekršaje, Srđana Đurovića

Amfilohije imao obaveze u Beogradu

Mitropolit danas nije prisustvovao suđenju, jer je imao obaveze u Beogradu.

Amfilohije je, međutim, dostavio sudu pisanu odbranu, u kojoj je naveo da je kletva na onoga ko bi se usudio da ruši crkvu Svete Trojice na Rumiji “sastavni dio proročkog jezika i jezika Crkve kroz vjekove”.

"Taj biblijski i Božji jezik, koji jeste jezik ‘mržnje', ali mržnje protiv zla, bezakonja i zločina, no pri tome jezk duboke brige i odgovornosti za ljude i ljudsku sudbinu", pojasnio je Amfilohije.

Ranije danas njegovi advokati napustili su suđenje, jer sudija Larisa Begović nije prihvatila njihov zahtjev za odgađanjem suđenja.

Advokati nijesu imali sto

Amfilohijevi branioci su, obrazlažući zahtjev, ocijenili da nijesu ispunjena tri osnovna načela -javnost, pravičnost i pravo na odbranu.

"Ako je sve ovo poremećeno suđenje ne može da bude pravično", kazao je Đurišić.

On je ukazao da su današnjem pretresu prisustvovala svega četiri novinara, od oko 20 koliko ih je došlo, što, kako je ocijenio, nije bilo dovoljno.

Đurišić je zatražio odgađanje suđenja i zbog toga što, prema njegovom mišljenju, nijesu bili ispunjeni uslovi za rad, jer on i kolega Dalibor Kavarić nijesu imali svoj sto, a pritom nijesu htjeli ni da sjede na stolicama predviđenim za optužene.

Amfilohijevi branioci potom su još jednom zatražili izuzeće sudije Begović i predsjednika podgoričkog Suda za prekršaje, Srđana Đurovića, koji nisu obezbijedili uslove za suđenje.

"Zakonom je izričito rečeno da je predsjednik prekršajnog organa dužan obezbijediti uslove za suđenje, pa ako treba i izvan zgrade prekršajnog organa", pojasnio je Đurišić.

Rutović: Branioci žele da odugovlače

Njihov prvi zahtjev za izuzeće, upućen 23. juna, nije prihvaćen. Kako je Begović ocijenila da je novi zahtjev identičan prvome, a u pravu se ne odlučuje dva puta po istoj stvari, opet je odbila zahtjev mitropolitovih branilaca.

Zbog toga su advokati odlučili da napuste suđenje, a novinarima su ispred suda rekli da Amfilohijeve riječi, čak ni u situaciji gdje ih je Rutović selektivno izdvojio i istrgnuo iz konteksta, ne predstavljaju govor mržnje.

Rutović je, međutim, tokom pretresa ove zahtjeve okarakterisao kao želju branilaca za odugovlačenjem suđenja.

Galerija

Bonus video: