Ekskluzivno - Marko Huk: Mogu da pobijedim i Džošuu i Vajldera, ovog trena bih se potukao s njima

"Ne plašim se nikoga, ja sam takav da bih krenuo sam na 100 ljudi. To je moj karakter. Ne bih sjutra, već ovog trenutka krenuo sa njima u borbu. Imam šanse da ih pobijedim”, rekao je Huk
793 pregleda 8 komentar(a)
Marko Huk, Foto: Reuters
Marko Huk, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2018. 17:19h

Marko Huk je velika zvijezda profesionalnog boksa. Njegovo ime je upisano i u istoriji, jer je čak 13 puta za sedam godina odbranio titulu prvaka svijeta u kruzer kategoriji, u verziji WBO.

On je njemački bokser, ali kaže da je – Jugosloven. Rođen kao Muamer Hukić u Sjenici, prije 33 godine, kao dijete se preselio u Njemačku, gdje je napravio veliku karijeru.

I ne želi da se zaustavi, otkrio nam je u razgovoru za TV Vijesti.

“Prešao sam iz kruzer u tešku kategoriju. Radim na tome da dobijem na kilaži, imam 104 kilograma, čistih mišića”, rekao je Huk.

Od 2008. godine, kada je pobijedio Argentinca Ramiresa, pa sve do 2015. kada je poražen od Poljaka Glovackog, bio je vladar u kruzeru.

Pojas nije uspio da vrati u septrembru prošle godine, već je u meču za titulu izgubio od Ukrajinca Aleksandra Usika, jednog od najatraktivnijih boraca današnjice.

Nije ga to pokolebalo, već je odlučio da napravi korak dalje – ubuduće će se boriti protiv najjačih momaka.

“Dobio sam novi izazov. Mlad sam, imam 33 godine, što za tešku kategoriju nije mnogo”, rekao je Huk.

Već međutim, iskustvo u toj kategoriji, prije šest godina je izazvao Aleksandra Povetkina, moćnog Rusa, izgubio borbu za WBA titulu, apsolutno nezasluženo.

“Svi su vidjeli da sam bio bolji. Bio je super meč, atmosfera sjajna, borba odlična. Mnogi kažu da je to bila moj najbolji meč. Možda i nije, ali jeste jedna od najboljih. Šta je bilo - bilo je. Idemo dalje”, kaže on.

Najvažnije je, kaže, da pobijedi u prvom narednom meču, protiv Jakupa Saglama u junu u Minhenu. Ta pobjeda, a zahvaljujući reputaciji, odmah bi mu, ističe, donijela mjesto među deset najboljih teškaša. Pred njim je novi početak, a cilj je da dođe do vrha i da se bori za titulu, sa Entonijem Džošuom i Dontejom Vajlderom, vladarima kraljevske kategorije.

I da ih pobijedi...

“Svaka im čast na svemu što su uradili. Veliki su šampioni, ali niko nije nepobjediv. Prije nekoliko godina sam sparingovao sa Dilijanom Vajtom, koji bi mogao da izazove Vajldera ili Džošuu. Tukao sam ga 'kao konja', iako sam bio mnogo lakši od njega. Ne plašim se nikoga, ja sam takav da bih krenuo sam na 100 ljudi. To je moj karakter. Ne bih sjutra, već ovog trenutka krenuo sa njima u borbu. Imam šanse da ih pobijedim. Ali, najvažnije je da slavim u prvom meču, da idem dalje, a onda na scenu stupaju agenti, jer je boks, kao i fudbal, postao veliki biznis”, rekao je Huk.

Za sebe kaže da je rođeni borac, pravi fajter...

“Mnogi kažu da znam samo da se 'bijem'. I priznajem da volim da se 'bijem', ali mislim da imam i sasvim dobru tehniku. Mada, za sebe mogu da kažem da sam borac, pravi borac”, rekao je Huk, koji ističe da hrabrost u boksu nije presudna.

“Nije sve u hrabrosti. Možeš da se popneš na vrh zgrade i skočiš, a misliš da si hrabar. Ne, moraš da imaš nešto i u glavi da dođeš do vrhunskog nivoa. To je prava kombinacija”, ističe Huk.

U višim težinskim kategorijama, u kojima se bori Marko Huk, a u kojima jedan udarac može da okrene ili završi karijeru, teško je trajati dugo na vrhunskom nivou. A on je 10 godina u eliti...

“Nisam imao mnogo amaterskih borbi, to je moja prednost. Zdrav sam, spreman, zglobovi su mi zdravi, osjećam se odlično”.

Ovo je vrijeme u kome vrhunski sport ima sve karakteristike šou-biznisa. Marku Huku je to potpuno normalno, zato je jedan od onih koji, recimo, borbu Mejvedera i Mekgregora ne posmatra kao isključivo kao zabavu za masu.

Prosto objašnjava zašto:

“Takav je svijet danas. Mejveder je veliki šampion i tu nema dvojbe. Jedan od najvećih svih vremena. Mekgregor je u svom sportu odličan. Bila je to, dakle, prava borba, ali i zabava, šou-biznis... Međutim, nema u boksu zabave, kakve zabave. Kada pukne pesnica ne pada ti na pamet da zabavljaš nekoga”, uz usmjeh je zaključio Huk.

U planu borba u Crnoj Gori

Marko Huk je u Podgoricu i Budvu došao na poziv prijatelja, Predraga Radoševića i njegovog agenta Redža Dedejića, gledaće sjutrašnju reviju Splendid gran pri, a početi i preliminarne razgovore oko organizacije meča u Crnoj Gori.

“Ovo je lijepa zemlja, volim da dođem, imam dosta prijatelja, sa Peđom sam u sjajnim odnosima. Vidjećemo, pogledaćemo neke opcije, mislim da bi bilo interesantno i Crnoj Gori, i meni”, kaže Huk.

“Svi znaju ko je Marko, šta je napravio u karijeri, kakvi su njegovi mečevi. Njegove borbe gleda 20-25 hiljada ljudi. Ne treba ni napominjati kakva bi to bila sportska promocija Crne Gore. Imamo nešto tako u planu, Marko je izrazio želju da se bori kod nas”, rekao je Predrag Radošević.

Bonus video: