Izložene fotografije Meline Merkuri na Cetinju

Izložba je upriličena povodom 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 10:06h

Izložba fotografija „Melina Merkuri i Novi muzej Akropolja“, poznate grčke umjetnice Meline Merkuri, koja je nakon pada diktature u Grčkoj promovisala ideju uspostavljanja instituta kulturne prijestonice Evrope, predstavljena je cetinjskoj publici.

Izložba je upriličena povodom 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke, a njeni organizatori su Ministarstvo kulture Crne Gore, Ambasada Grčke i Prijestonica-Cetinje.

Za sve ljubitelje fotografije i grčke umjetnosti, Melina je na svojim fotografijama „uhvatila“ obrise Svete stijene Akropolja, spomenike, hramove, Muzej autora Bernara Cumija, prostoriju u kojoj se nalaze remek djela antičke grčke umjetnosti, salu Partenona u kojoj se nalazi Partenonski friz, originalne skulpture, kao i kopije čiji se originali danas nalaze u Britanskom muzeju i u pariškom Luvru.

Sa Melinom Akropolj je postao najznačajniji muzej

Ambasador Grčke u Crnoj Gori Emanuel Papadigiorgakis, govoreći o umjetnici, kazao je da je Melinin veliki doprinos i velika ideja začeta 1985. i realizovana 2009. o izgradnji Novog muzeja na Akropolju koji bi obuhvatao skulpture koje su izložene u Britanskom muzeju.

Ova izložba govori o prožimanju kultura Grčke i Crne Gore danas, rekao je ministar Mićunović na otvaranju.

Izložbu je otvorio ministar kulture Branislav Mićunović, koji je tom prilikom rekao da se najsnažnije veze među narodima kreiraju prožimanjem kultura.

"Multikulturalnost današnjice rezultat je silnih miješanja kultura tokom istorije. Ova izložba govori o prožimanju kultura Grčke i Crne Gore danas. Novi muzej Akropolja predstavlja rezultat snažne vizije, slavne ministarke kulture Grčke, Meline Merkuri, kojom je osmislila idealno mjesto za objedinjavanje impozantnih zbirki dometa grčke civilizacije", kazao je Mićunović.

Izložba posljednje grčke boginje

I za gradonačelnika Cetinja Aleksandar Bogdanović, otvaranje izložbe “posljednje grčke boginje” u crnogorskoj prijestonici, predstavlja snažan doprinos jačanju imidža grada kao kulturne prijestonice države.

Melina Merkuri bila je jedna od najznačajnijih Grkinja XX vijeka, a karijeru je započela kao pozorišna glumica.

Melina Merkuri bila je jedna od najznačajnijih Grkinja XX vijeka, a karijeru je započela kao pozorišna glumica i bila jedna od vodećih glumica međunarodne kinematografije.

Kao ministarka kulture Grčke, pokrenula je mnoge međunarodne inicijative u oblasti kulture, među kojima i osnivanje „Kulturnih prijestonica Evrope“ 1985. godine, institucije koja i danas radi. Umrla je 1994. godine, u 74-oj godini u Njujorku.

Galerija

Bonus video: