Šta sve uzrokuje glavobolju?

Zbog neugodnog položaja dok vam peru glavu kod frizera, može doći do aktiviranja nerva koji će uzrokovati bol dan ili dva kasnije. Tako se uzrok često ne uočava.
362 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 09:23h

Kada vas zaboli glava najlakše je popiti tabletu. Međutim, ako utvrdite uzrok, mogli biste uspješnije smanjiti bol - pa čak i spriječiti da se ponovno pojavi.

Najčešći uzroci glavobolje mogu biti pijanstvo, stres, ne nošenje naočara, nošenje zategnutog repa, trčanje, pa čak i seks. Svakako, ako se iza glavobolje ne krije neki fizički problem. ne treba se stalno plašit ozbiljne bolesti, jer tek jedan posto onih koji se zbog glavobolje obrate ljekaru imaju neki ozbiljan zdravstveni problem.

'Ipak je važno odmah posjetiti ljekara ako se glavobolja javi iznenada i izrazito je jaka, osjećate se zbunjeno, imate neurološke probleme poput gubitka pamćenja ili slabosti neke strane tijela. Ljekara treba posjetiti i ako je došlo do dramatične promjene uobičajene glavobolje,' kaže Giles Elrington, neurolog na londonskoj Klinici za migrene, prenosi net.hr.

Neuobičajeni razlozi glavobolje:

1. Odlazak kod frizera

Zbog neugodnog položaja dok vam peru glavu kod frizera, može doći do aktiviranja nerva koji će uzrokovati bol dan ili dva kasnije. Tako se uzrok često ne uočava. Slično se može dogoditi zbog nepravilnog položaja dok telefonirate ili sjedite bez naslona koji podupire donji dio leđa.

2. Kašljanje

Kašljanje, kijanje, izduvavanje nosa ili saginjanje mogu biti uzroci glavobolje. Ljekari smatraju da je jedan posto glavobolja uzrokovano kašljanjem, posebno među muškarcima. Tokom navedenih radnji mozak je izložen pritisku zbog čega se malo pomiče i dolazi do pojave bola. Iako rijetko, ova vrsta glavobolje može ukazivati i na neke zdravstvene probleme. Ova vrsta glavobolje se obično javlja uz simptome kao što su bolovi u vratu, problemi s ravnotežom, vidom, sluhom i nesanicom.

3. Trčanje na pokretnoj traci

Ozbiljna bol započne par sekundi nakon vježbanja. Vjerovatno je to posljedica proširenja krvnih sudova u glavi i vratu zbog čega se javlja pritisak. Ljudi skloni migrenama imaju ih češće nego drugi. Za njih je zato bolje da plivaju umjesto da trče.

4. Uznemirene osobe

Studija na Centru za glavobolje u Torinu pokazala je da su uznemirene osobe sklone pojavi migrena. Zbog svog temperamenta slabije podnose stres, pa imaju i niži nivo serotonina. Zbog toga dolazi do glavobolje.

5. Sendvič od šunke

Različita hrana može uzrokovati glavobolju, ali šunka je među prvoosumnjičenima. Sadrži velike količine konzervansa - tiramin, nitrate i nitrite - koji podstiču priliv krvi u mozak i pojavu glavobolje. Za razliku od klasičnih migrena kod kojih se bol uglavnom javlja samo s jedne strane glave, glavobolja uzrokovana konzervansima potiče bol na obje strane. Glavobolju može podstaknuti i sir, čokolada, prerađeno meso pa čak i neko voće, na primjer ananas.

6. Kosa skupljena u rep

Nakon par sati nošenja čvrsto skupljenog repa može doći do glavobolje. Napetost vezivnog tkiva tjemena dovodi do bola. Isti efekt mogu imati i pletenice, uski šeširi, turbani i kopče za kosu.

7. Seks

Ovo je najčešći izgovor da do seksa ne dođe - ali i sam orgazam može dovesti do glavobolje. Danski stručnjaci izračunali su da ovo pogađa 1,3 posto populacije. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena i vjerovatno je posljedica povišenog pritiska.

Opasno je jedino ako se uz glavobolju javlja svojevrsna omamljenost, poteškoće sa govorom ili gutanjem, gubitak ravnoteže, mučnina i neosjetljivost dijela tijela. U ovom slučaju odmah pozovite ljekara jer je možda došlo do hemoragijskog moždanog udara.

8. Vrući tuš

Dok će onima koje muči glavobolja uzrokovana upalom sinusa toplina tuša pomoći u uklanjanju boli, nekima jutarnji topli tuš može uzrokovati glavobolju. Promjena temperature izaziva povišenje krvnog pritiska i pritisak na mozak zbog čega se javlja bol 30 do 60 sekundi nakon što ste počeli s tuširanjem. Bol rijetko kad traje duže od pet minuta. I ekstremna hladnoća može uzrokovati glavobolju.

9. Cigarete

Na španskom Univerzitetu Salamanka dokazali su da cigarete mogu uzrokovati glavobolju. Nikotin uzrokuje sužavanje krvnih sudova u mozgu što podstiče pojavu bola.

10. Nesanica

Ako od jedne do tri noći izgubite po jedan do tri sata sna, kasnije možete osjećati glavobolju koja može potrajati kratko ili vas mučiti cijeli dan. Pokazalo je to istraživanje na britanskoj National Hospital for Nervous Diseases u Londonu. Glavni uzrok je pad nivoa serotonina.

Bonus video: