Lončar govorio o poslovima sa Draganom Dudićem Fricom

Lončarovi advokati su rekli da tužiteljka dva sata bespotrebno „crpi“njihovog klijenta da se sjeti nečega, o čemu već postoji dokumentacija
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 16:02h

Optuženi za pranje novca Jovica Lončar, poslovni partner Duška Šarića, odgovarao je danas pred sudom na pitanja Specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović, između ostalog i kako je njegova firma „Mat company“ trošila kredit od 5 miliona eura dobijen od Prve banke.

Lončar je rekao da je od toga nabavljana građevinska oprema, "o čemu postoji i uredna dokumentacija" i da misli da je vraćen dio kredita kroz poslovanje ali, ne u ukupnom iznosu.

Pred specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda tako je nastavljen glavni pretres Ločnaru i Dušku Šariću, koji se tereti i za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju i prodaju droge.

Poziva se na izvještaj vještaka

Lončar je rekao da se u vremenu od 24. jula 2006. do 28. februara 2011 u Podgorici nije udružio sa Duškom Šarićem.

On je odbacio tvrdnje da su putem bankarskog i finansijskog poslovanja pokušali da prikriju porijeklo novca za koji su navodno znali da je od prodaje droge, odnosno poslovanja koje vodi Šarićev brat Darko.

Lončar je naveo je da je preduzeće "Mat company" osnovao zakonito, smatrajući da je u Crnoj Gori našao pogodno tle za razvoj biznisa jer su postojali kapaciteti za to.

Današnje privođenje Šarića

Lončar je rekao da je „Mat company“ osnovan 2006. godine vlasništvo Duška Šarića a da je on bio izvršni direktor.

Na pitanje tužioca da objasni kako su prenijeli 8.861.769 eura na račun „Mat company“ kod Hypo Alpe Adria Banke AD Podgorica, preko računa pravnog lica „Mateniko LLC“ iz Delavare-SAD, Lončar je rekao da je njegov odgovor "identičan sa nalazom vještaka financijske struke koji je angažovan da ispita poslovanje "'Mat company'".

Lončarovi advokati su rekli da tužiteljka dva sata bespotrebno „crpi“njihovog klijenta da se sjeti nečega, o čemu već postoji dokumentacija.

Lončar je takođe ispričao,da je poznavao pokojnog Dragana Dudića zvanog Fric iz Kotora sa kojim se dogovorio da u Pljevljima otvore fabriku cementa.

Račun u Prvoj banci

Kao i prethodnog dana zgradu suda obezbjeđivao je veliki broj policajca koji su ostali dosljedni da novinarima omoguće fotografisanje sa udaljenosti od 50-tak metara

Druga obaveza koja je bila neophodna za tako jedan veliki projekat je iznalaženje jakog i dobrog investitora koji bi preuzeo tako veliki projekat.

"Znači ,trebalo je stvoriti dobru građevinsku kompaniju i na inicijativu Dudića otvorena je of šor kompanija „Camarila Corporation“ sa sjedištem na Sejšelima. Formalni vlasnik kompanije bio je Igor Milosavljević a stvarni Dudić. Camarila kao nerezidentno lice imalo je svoj račun u Prvoj banci a inicijativa Dudića je bila da kroz tu kompaniju odobre subordirani zajam", kazao je Lončar.

On je ostao kategoričan da je cjelokupno poslovanje „Mat company“ bilo transparentno, zakonito i da je za cjelokupno poslovanje postoji ekonomsko-financijska dokumentacija iz koje se mogu nesporno utvrditi sve financijske transakcije.

Glavni pretres se nastavlja danas izvođenjem dokaza preslušavanjem transkripta razgovora u okviru mjera tajnog nadzora.

Kao i prethodnog dana zgradu suda obezbjeđivao je veliki broj policajca koji su ostali dosljedni da novinarima omoguće fotografisanje sa udaljenosti od 50-tak metara.

Galerija

Bonus video: