Lopovi ukrali čak 170 tegova sa pruge, sumnja se da se koriste u teretanama

Kako bi spriječili krađe tegova ekipa Željeznice ih je zavarivala, međutim, na neki način, lopovi uspiju da otkinu tegove
89 pregleda 0 komentar(a)
pruga, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
pruga, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 19.07.2011. 14:50h

Na djelovima pruge Bioče – Podgorica, Spuž - Podgorica i Podgorica – Golubovci u posljednje vrijeme otuđeno je ukupno 170 tegova od 25 kilograma koji služe za zatezanje kontaktne mreže naponskog nivoa 25 kV, 50 Hz, saopšteno je iz Željezničke infrastrukture.

Direktor sektora za elektrotehničke poslove u Željezničkoj infrastrukturi Ratko Stijepović rekao je i da su slučajeve krađe prijavili policiji.

Tegovi se mogu koristiti u teretanama

Predstavnici Željeznice predpostavljaju da se tegovi prodaju kao sekundarne sirovine a sumnja da se mogu koristiti i u teretanama.

"Napominjemo da nedostatak tegova prouzrokuje opuštanje kontaktne mreže prema zemlji, pri čemu pod velikim naponom postaje smrtonosno. Kretanjem voza pri opuštenoj kontaktnoj mreži može nastati havarija što prouzrokuje višesatne zastoje u saobraćaju kao i veliku materijalnu štetu. Apelujemo na otkupljivače metala da su dužni da prijave policiji pokušaj prodaje tegova, a istovremeno upozoravamo stanovništvo na eventualnu opasnost", rekao je Stijepović.

Skidaju sve što stignu

Stručne ekipe Željeznice, prema riječima Stijepovića, sprovode maksimalne kontrole na terenu ali u posjlednjih dva mjeseca krađe su učestale naročito u naselju Zagorič i na pruzi prema Baru.

"I ranije se dešavalo da nam ukradu bakarne kablove i tegove ali u posljednje vrijeme stanje je postalo alarmantno"

"Skidaju sve što stignu. I ranije se dešavalo da nam ukradu bakarne kablove i tegove ali u posljednje vrijeme stanje je postalo alarmantno. Bakarnim žicama povezujemo šine a sedam-osam metara takvog kabla može se prodati za sedam eura. To nije veliki novac ali je nama pričinjena velika šteta a neko može i da nastrada. Ranije su nam skidali po 20-30 tegova, pa pola godine ništa, ako se se broje krđe bakarne žice, ali za dva mjeseca ukradeno je 170 tegova. Cijena jednog tega je 35 eura. Iako je materijalna šteta velika, opasnost da neko nastrada je veća. Ukoliko bi voz pokupio kontaktnu mrežu sa koje su skinutu tegovi šteta bi bila i do deset hiljada eura", rekao je Stijepović napomenuvši da ne posjeduju signalizaciju koja registruje kad su tegovi skinuti sa mreže.

Ni zavarivanje nije pomoglo

Stijepović je kazao da su zavarivali tegove ali da su lopovi uvijek nalazili načina da ih ukradu.

"Na jednom mjestu stoji oko deset tegova. Kako bi spriječili krađe tegove smo zavarivali, međutim, na neki način, lopovi bi otkinuli tegove. Ne znamo kako i na koji način, ali to je moguće uraditi brusilicom ili nekim težim čekićem. Cijena željeza je 0,20 eura po kilogramu i teg od 25 kilograma može se prodati otkupljivačima metala za pet eura. Takođe, kako bi na vrijeme primjetili krađu farbali smo tegove. Obavijestili smo policiju i razmijenili mišljenja. Smatramo da je kaznena politika blaga i da bi počinioce trebalo strožije sankcionisati jer su ugroženi ljudski životi", rekao je Stijepović.

Bonus video: