Don Brankovi dani muzike: Edoardo Katemario u crkvi Svetog duha

Katemario širom svijeta danas koncertira na instrumentima iz svoje kolekcije, koji su konstruisali veliki španski majstori u periodu od 1890. do 1935. godine
0 komentar(a)
crkva svetog duha, kotor, Foto: Facebook
crkva svetog duha, kotor, Foto: Facebook
Ažurirano: 19.07.2011. 12:43h

U okviru Don Brankovih dana muzike 20.jula u 21 sat u crkvi Svetog duha nastupa italijanski gitarista Edoardo Katemario.

Katemario će izvesti Špansku svitu baroknog kompozitora Gaspara Sanka, zatim Veliku sonatu u A-duru Nikola Paganinija, kao i djela kompozitora 20. vijeka – Manuela de Falje, Hoakina Turine i Maria Kastelnuova Tedeska.

Katemario širom svijeta danas koncertira na instrumentima iz svoje kolekcije, koji su konstruisali veliki španski majstori u periodu od 1890. do 1935. godine.

Prvi solistički koncert održao je u jedanaestoj godini. Muzički kritičari ga opisuju kao svestranog gitaristu koji sa lakoćom prelazi sa romantičarskog repertoara (svirao je na originalnim instrumentima) na barokni, preko muzike XX vijeka, do savremene muzike i avangarde.

Njegov opsežni repertoar, pored skoro cjelokupnog repertoara kamerne muzike i 33 koncerta za gitaru i orkestar, ubraja i mnoga solistička djela. Nekoliko puta osvojio je prve nagrade na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima.

Januara 1991. godine bio je prvi dobitnik prestižne nagrade “Andres Segovi”a na gitarskom takmičenju u Almunekari (Granada), a 1992. godine na takmičenju “Alessandria international Competition”.

Katemario je nastupao na mnogim poznatim festivalima širom Evrope i u Americi u čuvenim koncertnim dvoranama Premijerno je izvodio nekoliko kompozicija koje su njemu posvećene: Carpe Diem (djelo koje je napisao G. Drozd za gitaru i gudački kvartet), Cuadernos de Danzas od M. Sotela, El Kalasha de Avalokitesvara od E. Moralesa Casa za solo gitaru i I racconti di Mamma Orca od R. De Simonea za gitaru i gudački kvartet.

Često nastupa kao gost solista sa najvećim svjetskim orkestrima , u kamernim ansamblima sa vodećim svjetskim muzičarima kao što su: K. Vidmer, Meunier, Da Kosta, Fabrićiani, Gazeau...

Bonus video: