Duško Šarić negirao optužbe za kriminalno udruživanje i šverc droge

"Crna Gora nema problema sa organizovanim kriminalom jer on stanuje u Srbiji", kazao je advokat Dizdarević
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2011. 13:33h

"Razumio sam optužnicu. Nijesam kriv niti sam izvršio krivična djela za koja sam optužen. To tvrdim i to svi znaju", iznio je na početku glavnog pretresa Pljevljak Duško Šarić koji se tereti za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i produženo krivično djelo pranje novca.

Šarić je pred Specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda, kojim predsjedava sudija Šefkija Đešević, iznio odbranu po dvije tačke optužnice kategorički negirajući, da je imao bilo kakva kriminalna posla sa osobama koje se navode u optužnici.

Prije početka pretresa odbrana je uputila zahtjev "utemeljen na zakonu" tražeći da se održi pripremno ročište i smatrajući da je optužnica neutemeljena.

Uoči početka glavnog pretresa zgradu Višeg suda obezbjeđivao je veliki broj uniformisanih policajaca naoružanih dugim cijevima kao i onih u civilu

On je rekao da je povrijeđeno elementarno pravo okrivljenih da optužnica mora biti zasnovana na dokazima kojih, kako je naveo, nema.

"Kazali smo prije početka pretresa da je državni tužilac imao zaista jedan iscrpan i naporan rad da obezbijedi dokaze kojih nije bilo. Obraćao se tužiocima iz Italije i tužiocu u Beogradu ništa od tih dokaza nema. Ponavljam da je optužnica produkt pritisaka iz Srbije da u dvorište Crne Gore svoju bližu prošlost prebaci na ovaj način. Crna Gora nema problema sa organizovanim kriminalom jer on stanuje u Srbiji", kazao je Dizdarević.

Glavni pretres se nastalja u utorak kada će svoju odbranu iznijeti drugooptuženi Jovica Lončar kome se sudi da je sa Duškom Šarićem izvršio produženo krivično djelo pranja novca.

Uoči početka glavnog pretresa zgradu Višeg suda obezbjeđivao je veliki broj uniformisanih policajaca naoružanih dugim cijevima kao i onih u civilu.

Novinarima nije bio dozvoljen pristup dok su privođeni okrivljeni te su sa udaljenosti 50-tak metara mogli da fotografiju kolonu vozila u kojoj su bili okrivljeni.

Duško Šarić se tereti da je od oktobra 2007. do maja 2009. godine bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator pio njegov stariji brat Darko Šarić.U optužnici se navodi da je ta organizacija "imala za cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora preko četiri godine, radi sricanja nezakonite finansijske dobiti i njenog ulaganja u legalne finansijske tokove na području Crne Gore i Srbije u dužem periodu u međunarodnim okvirima".Svaki član imao je, kako se navodi, određenu ulogu i zadatak a organizacija se bavila neovlašćenom kupovinom kokaina u Južnoj Americi i njegovim daljim prenošenjem držanjem, rasturanjem, prodavanjem i transportovanjem do kupaca u Evropi.

Brojni transkripti presretnutih razgovora Šarić je optužen da je u prvoj polovini januara 2009. godine dok je boravio u mjestu Livinjo u Italiji, sa svojim bratom Darkom organizovao kriminalnu organizaciju i sa ostalim članovima dogovarao nabavku i skladištenje veće količine kokaina, zbog njegove dalje distribucije i prodaje na milanskom i italijanskom tržištu. Takve tvrdnje zamjenik specijalnog tužioca Milisav Veličković napisao je u optužnici na osnovu brojnih transkripta presretnutih razgovora, koje je policija u Italiji "uhvatila" mjerama tajnog nadzora.

U optužnici, Veličković navodi kad u koje vrijeme u periodu od 19. januara do 23. januara 2009. godine su se telefonom čuli Darko i optuženi Duško Šarić, kojem je stariji brat, navodno, kazao da su pretrpjeli velike gubitke tokom hapšenja dvojice članova u Italiji, kod kojih je zaplijenjeno oko 225 kilograma kokaina visokog stepena čistoće.Osim transkripta razgovora između braće Šarić, zamjenik specijalnog tužioca za organizovani kriminal u optužnici se pozvao i na druga saznanja i dokaze, koje je policija u Italiji prikupila protiv narko-grupe Darka Šarića u međunarodnoj operaciji "Loptice".

Novac je stizao sa računa of-šor kompanija iz Delevera i Maršalskih ostrva, čiji je vlasnik, navodno, bio ubijeni kotorski biznismen Dragan Dudić zvani Fric

Galerija

Bonus video: