Predstava "Mediterano" premijerno u Tivtu

Publika koja će doći da gleda predstavu neće izaći odavde kao poslije na žalost dosta predstava koje se u poslednje vrijeme rade u Crnoj Gori
309 pregleda 0 komentar(a)
predstava, tivat, czk, Foto: Željko Komnenović
predstava, tivat, czk, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 18.07.2011. 13:06h

“Mediterano” Erola Kadića, osma pozorišna predstava tivatskog Centra za kulturu, biće premijerno izvedena 20. jula na maloj sceni atrijuma Ljetnjikovca Buća.

Predstava je rađena po motivima kultnog filma “Mediteraneo” italijanskog režisera Gabrijela Salvatorija, odnosno, kako je rečeno na konferenciji za novinare, od filma je uzeta ideja.

"Prva stepenica rada na predstavi je da se izvadi dijalog lista. Kad smo izvadili dijalog listu to je bio tekst od 12 strana, a tekst predstave ima 63 strane.“, objasnio je Kadić.

„Što prije smo otišli u prostor da se zaigramo i da pokušamo. Osnovna stvar je bila što jednostavnije, bez pozorišnih komplikacija. Sama igra glumaca, atmosfera je bila funkciji jednostavnosti, da bi u prvi plan došla emocija i prikazala situaciju u kojoj se nalaze junaci“, rekao je beogradski reditelj.

On je istakao da je od filma koji je 1991. osvojio Oskara za najbolji strani film, ostala samo ideja. „Grupa vojnika na zabačenom ostrvu, Drugi svjetski rat. Više od 40 odsto scena je kojih nema u filmu. Drugačiji je način govora, rječnik. Prva stepenica rada na predstavi je da se izvadi dijalog lista. Kad smo izvadili dijalog listu to je bio tekst od 12 strana, a tekst predstave ima 63 strane.“, objasnio je Kadić.

Neće se pitati što su gledali

Proslavljena glumica Tanja Bošković tumači mušku ulogu italijanskog poručnika – pilota koja je prvom podjelom uloga bila namijenjena Aljoši Vučkoviću. Ona je na konferenciji izrazila divljenje prema radu tivatskog CZK koji ima dovoljno odvažnosti „da se usudi da krene u ovakav projekat.“

„Uslovi su bili fantastični. Potpuno profesionalno opslužena predstava u svim segmentima. Sve što smo tražili, dobili smo sad i odmah. To nije uobičajeno i nije u cijeloj Crnoj Gori.“, rekla je Bošković ističući da je bila očarana ulogom koju joj je namijenio režiser.

„Strašno mi imponuje i sviđa mi se što umjesto Aljoše mogu to da odigram. U svojoj veoma dugoj karijeri imala sam prilike da jedno desetak puta odigram muškarce. Života mi moga, nedvosmisleno sam žena u svakom segmentu, naoričito umjetničkom. Ovo je veliko veselje.“, rekla je o svojoj ulozi, Tanja Bošković kojoj je ovo prvi glumački angažman na nekom pozorišnom projektu na Primorju.

„Uslovi za rad nijesu bilo dobri, već sjajni. Tivat za razliku od nekih drugih prostora gdje se stvara pozorište ulaže dosta u ovu umjetnost. Od tehnike do svih drugih stvari potrebih za pozorište. Tivat je zreo da ima profesionalno pozorište“, istakao je Mladen Nelević.

„Publika koja će doći da gleda predstavu neće izaći odavde kao poslije nažalost dosta predstava koje se u poslednje vrijeme rade u Crnoj Gori. To je osjećaj praznine i pitanje „Što sam ja to gledao?“ Ova predstava ima jako toplu priču, bliskoj i laicima ne samo umjetničkoj publici. Oni koji je pogledaju sigurno će razmišljati o njoj“, istakla je Milačić.

„Uslovi za rad nijesu bilo dobri, već sjajni. Tivat za razliku od nekih drugih prostora gdje se stvara pozorište ulaže dosta u ovu umjetnost. Od tehnike do svih drugih stvari potrebih za pozorište. Tivat je zreo da ima profesionalno pozorište“, istakao je Mladen Nelević.

„Ubijeđena sam da će predstava imati svoj dug život pred pozorišnom publikom i da smo bili na pravom putu prilikom odabira onoga na ćemu raditi kad smo se odlučili za predstavu „Mediterano“. Zahvaljujem se cijeloj ekipi na čelu sa Kadićem.“, rekla je Milena Radojević. Ona je istakla de je produkcija „Mediterana“ koštala 50.000 eura. 35.000 eura obezbijedila je opština Tivat, 7.000 Ministarstvo kulture, medija i sporta, a ostatak sredstava je obezbijeđen iz budžetskih sredstava CZK.

Nova predstava CZK „Mediterano“ nastupiće u takmičarskom programu Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“, a reprize predstave biće odigrane u četvrtak 21. i subotu 23.jula. U predstavi igraju Vlastimir Đuza Stojiljković, Mladen Nelević, Tanja Bošković, Boro Stjepanović, Nenad Ćirić, Julija Milačić, Goran Slavić, Stevan Radusinović, Slaviša Grubiša i Emir Ćatović.

Bonus video: