Izložba Naoda Zorića: Slike koje razotkrivaju istinu

“Jedan je Naod! Jedan je zato što je ekspresionista, zato što osjeća i jedan je zato što je svoj!“
312 pregleda 0 komentar(a)
Naod Zorić, Foto: Arhiva Vijesti
Naod Zorić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.07.2011. 12:06h

Crnogorski slikar Naod Zorić, predstavio se tivastskoj publici izložbom koju čini 30 djela - ulja na platnu.

Na otvaranju u galeriji “Buća”, kojem je prisustvovao veliki broj ljubitelja umjetnosti, Zorićevih kolega i ličnosti iz javnog života, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović je kazala da Zorićeva umjetnost pomaže da se nađe put ka trajnim vrijednostima i istini o svijetu kojem zapravo pripadamo.

„Kako to da je ovaj mladi umjetnik progovorio jezikom predaka u cvijetu svoje mladosti staračkim licem dječaka? Kako to ćivot postaje život, a izborano lice epitaf i lament opštevažeće mudrosti koja se ne spoznaje iz knjiga, već je ona sama knjiga života? Tu nam Naod ukazuje i pomaže da pronađemo put ka pravom, istinitom smislu, ka onim trajnim ljudskim vrijednostima kojima se crnogorski narod vazda podnosio. Ta Naodova istina je zapravo jedina prava i iskrena slika svijeta kojem pripadamo, bez uljepšavanja. Naod je prepoznavši istinu odlučio progovoriti narodskim likom, osvješćujući kroz svoje likovno „vjerujem“ oba principa odanosti – sebi i slici“, rekla je Miranović.

Producent tivatskog Centra za kulturu Neven Staničić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je “Naod došao u Tivat”

“Jedan je Naod! Jedan je zato što je ekspresionista, zato što osjeća i jedan je zato što je svoj!“, rekao je Staničić.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i akademski slikar Ljubo Popadić koji je “Vijestima” kazao da je sa svojim prijateljem Zorićem zajedno postavljao slike za izložbu

“On je jedan od najautentičnijih slikara na crnogorskom likovnom polju. Njegovo glavno oružje je iskrenost, intuitivnost, ogromni talenat i ljubav prema ljudima sa kojima živi i koji su nekad ovdje živjeli. Naod je slikar koji će obilježiti ovo vrijeme“, smatra Popadić.

Još jedan crnogorski umjetnik, Momo Vemić koji je prisustvovao otvaranju, smatra da je Zorić jedan od najvećih crnogorskih umjetnika.

“Ja slikam konjske glave, a Naod glave Crnogoraca. On je maestro u najboljem smislu te riječi. Veliki, veliki umjetnik“, rekao je po otvaranju izložbe Vemić.

Bonus video: