Istine i mitovi o solarijumu

Nije na odmet podsjetiti na pogubno djelovanje ultraljubičastog zračenja koje stiže od Sunca, ali i iz nekih vrsta lampi koje se koriste u solarijumima.
357 pregleda 0 komentar(a)
solarijum, Foto: Www.shutterstock.com
solarijum, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 05.07.2011. 12:33h

Ultraljubičasti zraci prouzrokuju rak kože tako što iniciraju promjene u ćelijama ili direktno oštećuju ćeliju, ali mogu i indirektno da izazovu opaku bolest jer slabe mehanizme imunog sistema kože i cijelog organizma.

Uostalom, brojna istraživanja su pokazala jasnu vezu između raka kože i izlaganja UV zracima bez zaštite. Oni koji imaju svijetliji ten, mnogo su rizičnija grupa da obole od raka kože od onih sa tamnim ili maslinastim tenom.

Većina ljudi može da preduprijedi pojavu raka kože tako što će da izbjegava izlaganje suncu i drugim izvorima ultraljubičastog zračenja kao što su lampe u solarijumima.

Mit: Solarijum je bezbjedan način da se pocrni.

Istina: Istraživanja pokazuju da korišćenje solarijuma povećava rizik od raka kože i doprinosi preranom starenju kože: razlika između UV zračenja koje emituju lampe u solarijumu i onog koje dolazi od sunca je i u tipu i intenzitetu.

Solarijumi proizvode koncentrovane doze UV zračenja koje mogu da budu i do pet puta jače od sunčevih u ljetnje podne.

Ovo zračenje bi moglo da se opiše indeksom zračenja preko 60 (UV indeks preko 60)

Mit: Sunčanje u solarijumu nije rizično.

Istina: Korišćenje solarijuma može da dovede do ozbiljnih oštećenja kože, jer čak i male doze UVA i UVB zraka oštećuju kožu, ubrzavaju proces starenja i mogu da izazovu rak kože.

Inače, u solarijumu je glavno UVA zračenje, a ovi zraci prolaze do najdubljih slojeva kože, prouzrokuju gubitak elastičnosti, snižavaju nivo kolagena i pojavu fleka dok UVB zraci, koji se, takođe, koriste u solarijumu prodiru u površinske slojeve kože i prouzrokuju opekotine i rak kože.

Korišćenje solarijuma može da izazove i manje iritacije kože, kao što su osip, svrab i suvoću.

Mit: Solarijumi su najbolji način pripreme za ljeto i sunčanje.

Istina: Boja koja se dobije na suncu obezbjeđuje zaštitu poput one koju ima krema sa zaštitnim faktorom 4, a ona koja se dobije u solarijumu nudi manju zaštitu.

Zbog toga tamnjenje u solarijumu ne može da pripremi za izlazak na sunce.

Mit: Solarijum pomaže da se poveća proizvodnja vitamina D.

Istina: Nije tačno.

Uobičajene spoljašnje dnevne aktivnosti su dovoljne da aktiviraju vitamin D dok izlaganje kože ekstremnim nivoima UV zračenja u solarijumu nije bezbjedno.

Zlatna pravila

Solarijum bi trebalo da izbjegavate ako:

- imate tip kože 1 ili prethodno dijagnostikovan rak kože ili porodičnu istoriju raka kože.

- ste u drugom stanju, bolujete od dijabetesa, imate srčane probleme, labijalni herpes, migrenu, epilepsiju, alergije, infekcije očiju, probleme sa krvnim pritiskom, nesvjesticu, probleme sa bubrezima i urinarnim traktom i hiperaktivnost štitaste žlijezde.

Bonus video: