Slike Kurpejovića u Dvorcu kralja Nikola

Kurpejović je do sada imao 17 samostalnih izložbi i preko 100 kolektivnih u zemlji i inostranstvu
150 pregleda 0 komentar(a)
Ibrahim Kurpejović, Foto: Privatna arhiva
Ibrahim Kurpejović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.04.2018. 08:35h

U Dvorcu kralja Nikole večeras u 19 sati biće otvorena izložba crnogorskog slikara Ibrahima Kurpejovića.

Postavku u sklopu likovnog programa zimske scene Barskog ljetopisa otvoriće dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa Festivala.

Kurpejović je rođen 1960. u Sređanima, kod Rožaja. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1985, a master studije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, na kojem je sada doktorand. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1987. godine, a Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika od 2003.

Jedan je od inicijatora organizovanja Likovnog kluba "Kula" u Rožajama 1989, čiji je i predsjednik, a inicijator je Septembarskog likovnog salona, koji je do sada organizovan 15 puta.

Kurpejović je do sada imao 17 samostalnih izložbi i preko 100 kolektivnih u zemlji i inostranstvu.

Učesnik je više međunarodnih slikarskih kolonija i laureat nekoliko nagrada za slikarstvo, među kojima su prva nagrada na konkursu "Stvaralaštvo mladih na temu NOB-a i Socijalističke revolucije" 1985. u Sarajevu; druga nagrada za idejno rješenje amblema i grba Rožaja, otkupna nagrada francuskog grada Betona 2002, prva nagrada "Pivo Karamatijević" za slikarstvo u 2004. Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvjetnu djelatnost iz Pljevalja.

Bonus video: