Advokati paroha Smiljića i mještana otkazali punomoćja

Sudski proces vodi se protiv Smiljićai mještana Krsta i Vida Rađenovića, Petra Kentere i Gorana Đuraševića, koji se terete da su nasilno ušli u grad hotel "Sveti Stefan"
162 pregleda 0 komentar(a)
smiljic, Foto: Revija D
smiljic, Foto: Revija D
Ažurirano: 04.07.2011. 11:18h

Advokati Milorad Bojović i Veselin Kovačević otkazali su punomoćje na suđenje u budvanskom sudu svojim braniocima parohu paštrvskom ocu Sinišu Smiljiću te još za četiri člana odbora za obnovu hramova na Svetom Stefanu, protiv kojih je budvanska policija podnijela prijavu za remećenje javnog reda i mira.

Sudski proces vodi se protiv paroha Smiljića, koji je u međuvremenu deportovana iz Crne Gore, te mještana Svetoga Stefana Krsta Rađenovića, Vida Rađenovića, Petra Kentere i Gorana Đuraševića, koji se terete da su nasilno ušli u grad hotel "Sveti Stefan".

"Na ročištu sudija je donijela odluku da se postupak protiv Smiljića razdoviji u odnosu na ostale, sa obrazloženjem da se imenovani nalazi u inostranstvu"

"Ovakvi postupci sudije za prekršaje dali su nam argument, a vodeći računa o interesima naših branjenika da otkažemo punomoćje u ovom predmetu, kako svojim aktivnim učešćem ne bi dali legitimitet procesu koji ima sve karakteristike unaprijed donijete odluke o krivici nevinih, časnih i vjerujućih ljudi, mještana Svetog Stefana", naveli su Bojović i Kovačević nakon suđanja.

Prema njihovim riječima sudija za prekršaje je 1. jula zakazala ročište za danas.

"Takva odluka predstavlja elementarno kršenja prava branilaca da se kvalitetno pripreme za odbranu. Na ročištu smo saznali i frapantnu činjenicu da sudija za prekršaje nije znala da je paroh Smiljić deporotovan, a da u rješenju za deportaciju se navodi kao razlog da je "zatečen u narušavanju javnog reda i mira" čime je policijski organ preuzeo ingerencije suda za prekršaje i u njegovo ime presudio. Istovremeno, ova činjenica pokazuje odsustvo bilo kakve komunikacije ili koordinacije među državnim organima. Na ročištu sudija je donijela odluku da se postupak protiv Smiljića razdoviji u odnosu na ostale, sa obrazloženjem da se imenovani nalazi u inostranstvu", istakali su advokati.

Oni smatraju da takva odluka ne korespondira sa činjeničnim i pravnim opisom iz zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Izdvajanjem postupka u odnosu na bilo koje lice od petorice okrivljenih ne može se donijeti pravična i objektivna odluka, tim prije što se iz opisa sadržaja obilježevanja vjerskog praznika, Vidovdana, izostvalja svjedočenje najpozvanijeg, sveštenika", naglasili su Bojović i Kovačević.

Iznenađeni izjavom Vujanovića

Oni su naveli da su neprijatno iznenađeni izjavom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da je "rješenje Uprave granične policije o deportovanju sveštenika Smiljića ispravno".

"Iznenađenje je tim veće, jer je predsjednik Vujanović poznat kao vrstan poznavalac prava i legalista. Sigurni smo, da je bio u prilici da pročita ovo skandalozno rješenje o deportaciji, da bi njegova reakcija bila potpuno drugačija ili bi reakcija bila da niko, a naročito ne zvanično lice sa takvim autoritetom ne kometariše nepravosnažne sudske odluke i nekonačna rješenja upravnih organa", kazali su advokati.

Bonus video: