Miraš Martinović objavio knjigu poezije "Govor kraljeva"

Uz dvije navedene, tetralogiju pod zajedničkim naslovom “Neotkrivena zemlja” činiće još i knjige “Govor zemlje” i “Govor vjekova”
0 komentar(a)
miraš martinović, Foto: Butua.com
miraš martinović, Foto: Butua.com
Ažurirano: 04.07.2011. 08:00h

Knjiga poezije “Govor kraljeva” Miraša Martinovića, objavljena nedavno u autorovom izdanju, pored zbirke poezije “Nevidljivi ljetopis” (2010), druga je knjiga od najavljene četiri koje će ići pod zjedničkim naslovom “Neotkrivena zemlja”.

Uz dvije navedene, tetralogiju pod zajedničkim naslovom “Neotkrivena zemlja” činiće još i knjige “Govor zemlje” i “Govor vjekova”.

Miraš Martinović je poznati crnogorski pisac. Ono što ga čini prepoznatljivim na ex-YU i širim regionalnim prostorima, to su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovi romani “Putevi Prevalise”, “Otvaranje Agruvijuma”, “Teuta”... “Snovi o Doklei” je knjiga Martinovića, koja takođe pripada antičkom ciklusu, a prije nje objavio je romane: “Jeretik”, “Posljednji Eshilov dan”, “Vavilonski mudraci”.

Ovaj književnik ispisuje osobenu kreativnu avanturu, daleko od trenutno dominantnog klanovsko-patriotskog miljea.

Martinović je apartna pojava u savremenoj crnogorskoj književnosti: predano upućen na antičku vertikalu današnje Crne Gore, ovaj književnik ispisuje osobenu kreativnu avanturu, daleko od trenutno dominantnog klanovsko-patriotskog miljea.

Martinovićeva literatura odavno ima ne samo regionalni, već i širi internacionalni odjek.

“Sve me interesuje što se odnosi na Crnu Goru, na njeno postojanje, i trajanje, njen kontinuirani, no mukotrpni i tragični, ali zato veličanstveni hod kroz vjekove. Idući tim 'tragičejskim koncem', koji veže vjekove, a samim tim i naše postojanje, naišao sam na veličanstvene trenutke, ljude i događaje, velike gestove i herojske činove... Taj lanac se proteže kroz moju novu knjigu 'Govor kraljeva'. U toj knjizi ne govore samo kraljevi, govori njihovo i naše kraljevstvo, govori zemlja, kamen, zidovi, toponimi, imena, sve što se rađalo, živjelo i umiralo na ovoj zemlji”, kazao je autor.

Kao i u svim prethodnim knjigama, tako i knjiga poezije “Govor kraljeva” Miraš Martinović se vraća u prošlost, baveći se ovaj put istorijom barskog kraja.

Bonus video: