Svečanost u Lepetanima povodom otkrića krsta iz 6.vijeka

„Ova postavka govori o duhovnosti i bogatoj istoriji ovog mjesta, koju smo pomalo zaboravili, ali nam predstavlja i Lepetane na način na koji nismo navikli“
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 16:40h

Povodom otkrića mermernog stuba sa uklesanim krstom iz 6. vijeka, jednim od najranijih hrišćanskih obilježja pronađenih u Boki, župni ured Svetog Antuna i mjesna zajednica Lepetani, uz saradnju Kotorske biskupije, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative, organizovali su u subotu veče svečanost u Lepetanima.

Dr Vinicije Lupis iz „Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar- područni centar Dubrovnik“ u aprilu ove godine, ispred župne crkve sv. Antuna Padovanskog, pronašao je mramorni stubić sa uklesanim krstom koji je datirao na period ranog hrišćanstva.

Proslava upriličena zbog ovog otkrića započela je misom koju je služio monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski na kojoj je obavljen svečani blagoslov replike stuba, a potom je u prostorijama MZ Lepetani otvorena izložba fotografija Dražena Zetića sa motivima Lepetana.

„Ova postavka govori o duhovnosti i bogatoj istoriji ovog mjesta, koju smo pomalo zaboravili, ali nam predstavlja i Lepetane na način na koji nismo navikli“, rekao je otvarajući izložbu umjetnika iz Zagreba, prof. Neven Staničić.

Prisutne zvanice, među kojima su bili i biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić, generalni konzul Hrvatske Božo Vodopija i potpredsjednik opštine Tivat Ilija Janović, pozdravio je ispred MZ Tonko Lukšić, a predsjednica HGI, Marija Vučinović, uručila je poklone monsinjoru Janjiću i konzulu Vodopiji.

Bonus video: