Nova sezona programa Narodnog muzeja CG: "Desire for freedom” za početak

Za april je zakazana i izložba Istorijskog muzeja “Nerealizovani planovi”, kao i tradicionalno učešće Muzeja u realizaciji FLUID #06 dizajn foruma
64 pregleda 0 komentar(a)
Narodni muzej
Narodni muzej
Ažurirano: 12.04.2018. 07:31h

Narodni muzej sljedeće sedmice zvanično počinje novu sezonu, koja će trajati do decembra. Program je osmišljen kao sistem uvezanih izložbi koje će se otvarati na dva mjeseca, a sezonu će otvoriti prvi blok Umjetničkog muzeja. U CGU “Miodrag Dado Đurić”, 17. aprila biće otvorena izložba „Desire for freedom”, koja je nastavak uspješne saradnje sa UGBiH Sarajevo i izložba fotografija „Testament” Peđe Đonovića, a samostalno predstavljanje Igora Toševskog izložbom „Brisani prostor” biće upriličeno u Ateljeu Dado, istog dana.

Za april je zakazana i izložba Istorijskog muzeja “Nerealizovani planovi”, kao i tradicionalno učešće Muzeja u realizaciji FLUID #06 dizajn foruma.

U maju slijedi blok posvećen autorkama - zahvaljujući saradnji sa Gete Institutom i ifa Štutgart, stiže monografska izložba fotografija poznate njemačke umjetnice Rosemarie Trockel, u okviru koje će biti organizovano stručno vođenje, predavanje i radionica. Muzej će prvi put u Crnoj Gori predstaviti feminističku umjetnicu Hessie Đurić. Njeni radovi će biti izloženi u CGU “Miodrag Dado Đurić”, u junu. U istom periodu, NMCG će biti dio projekta “Connecting Collections“, koji je inicirao Britanski savjet. Ova izložba predstaviće radove britanskih i crnogorskih ženskih umjetnica koju će pratiti niz javnih predavanja, okruglih stolova i radionica posvećenih temama zastupljenosti žena u kulturi i istoriji ženskog pokreta.

Ono što je novo u odnosu na prethodne godine je uvođenje interdisciplinarnih projekata, pa će ove godine fokus, osim na uobičajene postavke savremene umjetnosti, biti i na projektima koji pokreću važne društvene teme. Prvi projekat tog tipa biće izložba “Osmice” u kojoj učestvuju Arheološki, Umjetnički, Etnografski i Istorijski muzej. Nizom raznovrsnih događanja, predavanja i projekcija biće obilježeni konkretni datumi iz crnogorske i evropske istorije koji su se završavali brojem osam, a uporedo sa tim diskutovaće se o njihovom značaju za recentnu kulturu i društvo.

U julu slijedi projekat saradnje Crnogorske Kinoteke, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević “ i Istorijskog muzeja povodom izložbe kroz koju će publika imati priliku da se upozna sa prvim crnogorskim propagadnim materijalima - plakatima i dokumentarnim filmovima, a krajem godine planirana je velika saradnja sa narodnim muzejima Slovenije i Makedonije na izložbi koja će biti otvorena u sva tri muzeja istovremeno.

Bonus video: